Ostavka i niže plate zbog neispravnih vazdušnih jastuka

Predsednik japanskog proizvođača auto-delova "Takata", Štefan Štoker, odlazi sa funkcije zbog skandala sa neispravnim vazdušnim jastucima, koji se povezuju sa najmanje pet nesreća sa smrtnim ishodom, zbog kojih je povučeno više miliona vozila.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 24.12.2014.

13:26

Default images

Kompanija je takođe najavila smanjenje plata direktorima, koji su se našli na meti kritika zbog ćutanja u jeku afere, kao i zbog tvrdnji da je firma godinama krila dokaze o defektu.

Štoker će se povući sa funkcije, ali će ostati u odboru kompanije, dok će predsednik upravnog odbora, Šigehisa Takada, čiji je deda osnovao kompaniju, preuzeti njegovu funkciju, pored posla koji trenutno obavlja.

Takadina plata biće smanjena za 50 odsto, a Štokerova za 30 odsto na period od četiri meseca. Plate još tri člana odbora biće privremeno smanjene za 20 odsto.

"Kompanija se iskreno izvinjava porodicama onih koji su izgubili živote, i ljudima koji su povređeni zbog naših neispravnih vazdušnih jastuka", navodi Takata.

Milioni vozila, koja su sišla sa proizvodnih traka nekih od najvećih svetskih proizvođača automobila povučeno je zbog rizika od neželjenog otvaranja vazdušnih jastuka sa potencijalno fatalnim posledicama.

S obzirom na to da Takata ne može da pronađe uzrok problema s vazdušnim jastucima, krivica je pripisana postepenom propadanju jastuka a ne grešci u proizvodnji, zbog čega japanski proizvođači automobila razmatraju ideju da uvedu rokove trajanja za vazdušne jastuke.

Akcije Takate su od izbijanja skandala potonule čak 50 odsto.

Izvor: B92, Tanjug

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: