Izgleda šašavo, ali se kreće bez pomoći vozača

Google je kompletirao prototip svog robotizovanog automobila koji je prvi put predstavljen u maju 2014. Vozilo je sada opremljeno svim potrebnim sadržajima kako bi moglo da učestvuje u testovima u realnim uslovima saobraćaja.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 23.12.2014.

10:45

Default images

Američki IT gigant je nekoliko godina za testiranje tehnologije samoupravljajućih vozila koristio Toyotu Prius ili hibridne Lexus modele, da bi 2014. predstavio prvi sopstveni test-automobil, koji nema klasične komande poput upravljača, gasa ili kočnice.

Google smatra da je budućnost individualnog putničkog saobraćaja u robotizovanim automobilima koji će se kretati bez ikakve pomoći vozača, pa vozilo koji je prikazan u maju nije ima vozačke komande:



Najnoviji prototip je zadržao prvobitni dizajn, pa i dalje izgleda kao jedan od likova iz animiranog filmskog serijala "Automobili".

U poređenju sa prethodnikom, vozilo je dobilo farove i pokazivače pravca, dok je sistem LIDAR, pomoću kojeg automobil dobija informacije o svetu oko sebe, sada sakriven ispod male kupole na krovu.

Google je od maja testirao više radnih verzija prototipova, kako bi ispitao pojedine sisteme na automobilu, kao što su kočnice ili senzori.
Prototip iz maja 2014.
Najnoviji prototip napravljen je na osnovu prikupljenih informacija tokom ovih ispitivanja. Google planira da počne sa njegovim testiranjem tokom božićnih i novogodišnjih praznika.

Kompanija je ranije najavila da će napravtiti stotinak prototipova koji će biti ispitivani u realnim uslovima, ali će oni za svaki slučaj imati standardne komande kako bi vozač u slučaju nepredviđenih okolnosti mogao da preuzme upravljanje vozilom.

Pročitajte i druge tekstove o ovoj temi:

Ko bi kupio robotizovani auto?

Kalifornija dozvolila registraciju robotizovanih vozila

Koga kazniti kada robotizovani auto napravi prekršaj?

Programirani čak i da nas pregaze

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: