Mazda CX-5 i Mazda6 za 2015. Šta je novo?

Posle svetske premijere na sajmu u Los Anđelesu, Mazda CX-5 i Mazda6 za 2015. biće predstavljene i evropskoj publici. Osim manjih estetskih intervencija, oba restilizovana modela opremljena su električnom ručnom kočnicom, dok će Mazda6 karavan sa 2.2 dizel motorom biti dostupna i sa pogonom 4x4.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 17.12.2014.

09:53

Default images

Što se dizajna tiče, Mazda CX-5 za 2015. ima modifikovanu masku hladnjaka i preoblikovane farove.

Stilske razlike između aktuelne Mazde6 i restilizovanog modela su minimalne i mogu se zapaziti samo ako se pažljivo uporede fotografije dva automobila.

Na modelu za 2015. izmenjena je rešetka hladnjaka, dok je hromirani okvir maske nešto širi u odnosu na verziju iz 2012. Preoblikovani su i farovi i prednji branik, kao i svetla za maglu.
Mazda CX-5 za 2015.
Oba modela biće opremljena novim adaptivnim farovima koji se sastoje iz 4 nezavisno kontrolisana LED svetlosna izvora. Kako bi se izbeglo zaslepljivanje drugih vozača na otvorenom putu, sistem po potrebi automatski isključuje dugo LED svetlo, dok ostala tri ostaju uključena.

Osim toga, novi farovi pokrivaju širi prostor ispred automobila.

Unapređene Mazde od 2015. biće opremljene i novim sistemima aktivne bezbednosti. Tako je sistem koji detektuje druga vozila u mrtvom uglu dopunjen tehnologijom koja upozorava vozača na vozilo u mrtvom uglu pozadi, kada se automobil kreće u rikverc.
Mazda CX-5 za 2015.
Sistem za upozorenje na napuštanje saobraćajne trake sada ima i dodatnu funkciju koja automatski koriguje upravljač i sprečava automobil da izađe iz okvira trake kojom se kreće.

Po prvi put Mazda je svoje modele opremila Driver Attention Alerts (DAA) tehnologijom koja prati stanje vozača i ako prepozna promene u njegovom ponašanju, upozorava ga signalom i savetuje mu da napravi pauzu.

Sistem automatskog kočenja u gradskoj vožnji koji sprečava sudare pri manjim brzinama sada je dopunjen funkcijom i za vožnju unazad.
Mazda6 za 2015.
Mazda je poradila i na ergonomiji u enterijeru. One koji su imali zamerke na preveliku ručicu ručne kočnice obradovaće vest da je japanski proizvođač oba modela opremio električnom parkirnom kočnicom koja se aktivira pomoću prekidača.

U enterijeru su izvršene određene stilske i funkcionalne promene, pre svega na centralnoj konzoli gde su redizajnirane komande klima-uređaja.

Mazda6 ima i novi 7 inčni ekran multimedijalnog sistema koji je dizajniran kao tablet i postavljen na vrh komandne table, dok je kod Mazde CX-5 zadržana stara konfiguracija displeja.
Mazda6 za 2015.
Mazda tvrdi da je poboljšala sistem oslanjanja i izolaciju od buke u kabini, da bi putnicima omogućila udobniju i komforniju vožnju.

Ponuda modela Mazde6 karavan proširena je dizel verzijom SKYACTIV-D 2.2 sa pogonom na sve točkove, dok će kupcima Mazde CX-5 u Evropi od 2015. biti dostupan i model sa SKYACTIV-G 2.5 benzinskim motorom i i-ELOOP sistemom za regeneraciju energije kočenja.

Mazda CX-5 i Mazda6 za 2015. imaće evropsku premijeru na sajmu automobila u Ženevi, početkom marta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: