Ford počeo proizvodnju prvog hibrida u Evropi

Kompanija Ford započela je proizvodnju modela Mondeo sa hibridnim benzinsko-električnim pogonom u svojoj fabrici u Valensiji. To je prvi hibridni Ford koji će se izrađivati u nekom od evropskih pogona ovog američkog proizvođača.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 27.11.2014.

15:18

Default images

Iako je sa 400.000 napravljenih automobila drugi najveći proizvođač hibridnih vozila u svetu (iza neprikosnovene Toyote), Ford do sada ni jedan od tih modela nije izrađivao u Evropi.

Mondeo Hybrid ima pogonski sistem koji se sastoji od 2.0 litarskog benzinca, dva elektromotora i litijum-jonskih baterija. Kombinovana snaga pogona dostiže 190 ks (140 kW).

Ford tvrdi da će radni vek baterija iznositi 10-ak godina ili 240.000 pređenih km.
Proizvođač je ranije saopštio da će automobil prosečno trošiti 4,3 l/100 km uz CO2 emisiju koja iznosi 99 g/km.

Kada za pogon koristi samo električnu energiju, ovaj automobil biće u stanju da pređe i do 32 km, a u hibridnom modu iz stanja mirovanja do 100 km/h ubrzavaće za 8,5 s.

Hibridni Mondeo pojaviće se u prodaji na evropskom tržištu do kraja 2014. Cena će biti u rangu dizel verzije, jer Ford namerava da ovaj automobil ponudi kao ekonomičnu alternativu kupcima Mondea sa dizel motorima.

Pročitajte više o novom Fordu Mondeo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: