Audi izbacuje dugmiće iz automobila

Najnoviji trend oblikovanja enterijera i instrument table automobila pokazuje da se umesto pomoću dugmića i točkića, komande sve više zadaju putem ekrana osetljivih na dodir.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 26.11.2014.

10:05

Default images

Audi je na najnovijem konceptu Prologue predstavio jedan takav kokpit budućnosti u kome se umesto klasičnih, fizičkih komandi, nalaze "touch-screen" moduli, pomoću kojih se kontrolišu funkcije automobila.
Koncept Audi Prologue Coupe
Šef istraživačko-razvojnog odeljenja Audija, Ulrih Hakenberg, najavio je da bismo nešto slično uskoro mogli da vidimo i u produkcijskim modelima ovog proizvođača.

Prema njegovim rečima, u budućim modelima Audija biće sve manje dugmića i točkića, a kao krajnji rezultat imaćemo automobil bez "ijednog dugmeta".
Audi TT
Audi je, nedavno, u trećoj generaciji modela TT predstavio još jednu inovaciju.

Umesto klasičnih instrumenata, ispred vozača se nalazi displej, na kome se očitavaju podaci bitni za vožnju, ali koji ujedno obavlja i funkciju ekrana multimedijalnog sistema i navigacije.

Na taj način, na centralnoj konzoli je oslobođen prostor na kome se kod većine novih modela nalazi "touch-screen" multimedijalnog uređaja.

Hakenberg je otkrio da će ovakav raspored biti primenjen i kod još nekih modela Audija, ali kod svih. Prema njegovim rečima, klasični ekran multimedije za sada će se zadržati kod limuzina i krosover modela.
Audi TT
On je izneo i neke detalje o Audijevom sistemu autonomnog upravljanja, koji će takođe biti sastavni deo automobila u budućnosti.

Kako kaže, sistem je još uvek u razvojnoj fazi, s obzirom da treba da se otklone određeni nedostaci.

Jedan od problema sa kojim se suočavaju inženjeri Audija odnosi se na dužinu vremena koje je potrebno da vozač preuzme komande vozila, u slučaju nepredviđenih okolnosti i neposredne opasnosti. Taj period sada iznosi desetak sekundi, što je previše.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: