Toyota: Inteligentni sonar pomaže u parkiranju

Toyota je poboljšala svoju tehnologiju Intelligence Clearance Sonar - ICS, koja služi za sprečavanje ili ublažavanje sudara tokom parkiranja ili kretanja. Osim toga, uveden je novi način pregleda na ekranu sa panoramskim pogledom od 360 stepeni, koji vozačima omogućava da detaljnije vide okolinu pre nego što započnu vožnju.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.11.2014.

21:00

Default images

Toyota planira da ovu tehnolgiju počne da koristi u novim modelima koji će biti predstavljeni 2015. godine.

Inteligentni sonar

Novi sistem ima više senzora i može da detektuje objekte koji se nalaze dalje, jer skenira prostor šire i dublje.

Poboljšana je logička kontrola kako bi se sprečio ili ublažio sudar sa susednim vozilima ili preprekama tokom vožnje malim brzinama na parkinzima ili prilikom izlaska sa parking mesta.
Pored toga, nova podrška olakšava parkiranje unazad na tesnim parking mestima, gde je potrebno višestruko pomeranje vozila napred-nazad.

Druga poluautomatska funkcija pomaže prilikom izlaska sa paralelnih parking mesta gde je malo prostora ispred i iza vozila.

Panoramski prikaz na ekranu sa funkcijom koja omogućava "pogled" kroz predmete

Toyota je unapredila još jednu funkciju koja pomaže prilikom manevrisanja u skučenom prostoru.

Panoramski pogled, koji na ekranu mutimedijalnog sistema omogućava da se vozilo posmatra iz ptičje perspektive, dopunjen je prikazom pomoću kojeg se može "videti kroz predmete".
Pritiskom na dugme vozač može da bira između ptičje perspektive i "providnog" prikaza, koji mu omogućava da vidi okruženje automobila kao da je samo vozilo providno.

U poređenju sa prikazom iz ptičje perspektive, "providni" prikaz omogućava lakše uočavanje prepreka.



Ova poboljšanja sistema za pomoć pri parkiranju treba da povećavaju bezbednost na parkinzima, gde se prema istraživanjim sprovedenim u Japanu događa oko 30% svih oštećenja na vozilima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: