Audi bi da se takmiči sa Teslom

Uspeh Modela S kompanje Tesla Motors nije ostavio ravnodušnim nemačkog proizvođača premijum automobila koji priprema sopstveni električni model sa radijusom kretanja od 450 km.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.11.2014.

10:32

Default images

Šef istraživačko-razvojnog odeljenja Audija, Ulrih Hakenberg, kaže da u toj kompaniji rade na novom modelu na električni pogon koji će se na tržištu naći 2017. godine.

On nije precizirao da li je u pitanju potpuno novi model, čiji se razvoj odvija nezavisno od ostalih automobila iz game Audija, ili o vozilu za čije će projektovanje biti iskorišćen neki od postojećih modela, kao što je to bio slučaj sa hibridnim Audijem A3 e-tron.

"Novi model je već u pripremi. Iskoristili smo tehnologiju iz projekta električnog koncepta R8 e-tron, i na putu smo da razvijemo elektromobil sa radijusom kretanja od 450 km", rekao je Hakenberg za magazin Auto Express.

Povećanje autonomije u vožnji postignuto je zahvaljujući novoj generaciji elektromotora i baterijama koje imaju veći kapacitet.

Ovakav automobil bio bi konkurentan poboljšanom Tesli S čija fabrički deklarisana autonomija kretanja sa punim baterijema iznosi 458 km.

U Audiju tvrde da će novi elektromotori, koje razvija Volkswagen, biti i do pet puta efikasniji od aktuelnog koji pogoni model e-Golf.

Hakenberg nije otkrio detalje o dimenzijama i dizajnu budućeg električnog Audija. Očekuje se da će to biti limuzina srednje veličine i da će pogonske baterije biti smeštene ispod poda vozila, radi bolje stabilnosti, ali i praktičnosti automobila, jer bi na taj način putnički i prtljažni prostor najbolje iskorišćen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: