Svaki peti automobil u SAD opozvan 2014.

Najnovija studija pokazuje da je različitim opozivima u 2014. obuhvaćeno 52 miliona automobila u Sjedinjenim Državama, čime je oboren neslavni rekord u broju povučenih vozila, iako godina još uvek nije završena.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 21.10.2014.

10:41

Default images

Proizvođači automobila objavili su u dosadašnjem periodu godine 544 opoziva u SAD, zbog brojnih serijskih kvarova na njihovim modelima. To znači da su u proseku svakodnevno objavljivana po dva opoziva.

Na vanredni servis radi pregleda i eventualne zamene problematičnih delova pozvano je čak 52 miliona vlasnika spornih automobila.

Naročito zabrinjava podatak da je negativni rekord u broju opozvanih vozila oboren za više od 20 miliona automobila na godišnjem nivou. Do sada je najgora godina po broju povučenih vozila sa tržišta SAD bila 2004, kada je za 12 meseci opozvano 30,8 miliona automobila.

Od ukupnog broja povučenih vozila, polovinu, ili 26,5 miliona, proizveo je General Motors.

Analitičari ovakav rezultat dovode u vezu sa činjenicom da su savremeni automobili sve kompleksniji, sa mnogobrojnim sistemima i delovima koje raniji modeli nisu imali, što ih čini podložnijim različitim kvarovima.

Uz to, kompanije su prinuđene da smanjuju troškove proizvodnje novih modela, zbog sve veće konkurencije, ali i ekonomske krize u mnogim zemljama koja ne dozvoljava rast maloprodajnih cena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: