Kako je prošao Porsche Macan na "testu severnog jelena"

Od kada švedski magazin Teknikens Värld (svet tehnike) sprovodi takozvani "test severnog jelena", na nekoliko modela otkriveni su ozbiljni nedostaci koji dolaze do izražaja prilikom oštrog manevrisanja vozilom. Široj automobilskoj javnosti napoznatiji je slučaj iz 1997. godine kada su Šveđani prilikom izvođenja testa prevrnuli tada novu Mercedesovu A klasu, što je nateralo nemačku kompaniju da izvrši izmene na tom modelu.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 14.10.2014.

09:46

Default images

U poslednjih nekoliko godina blizu prevrtanja je bio model Grand Cherokee prethodne generacije (2012.), a najnovija Kia Cee'd je iste godine na testu izgubila prijanjanje i previše se zanela prilikom manevra.

Među najnovijim modelima koju je ispitivao Teknikens Värld našao se i krosover Porsche Macan.

Pri brzini od 70 km/h vozač je izveo manevar nagle promene pravca, koji je uobičajen za "test severnog jelena", simulirajući izbegavanje prepreke na putu. Na taj način utvrđuje se koliko je određeni model stabilan i samim tim bezbedan u datim okolnostima.

Macan je najpre poslušno skrenuo ulevo, a kada je vozač želeo da ga vrati u traku kojom se kretao pre izvođenja manevra i okrenuo volan udesno, za trenutak je zablokirao prednji levi točak i automobil je nakratko nastavio da se kreće pravo, pre nego što je uspeo da skrene.

Pogledajte video snimak sa testiranja Poschea Macan:



Iako nije došlo do zanošenja ili opasnosti od prevrtanja, Teknikens Värld objašnjava da je ovakvo ponašanje automobila "čudno" i da bi u realnim uslovima na putu sa dvosmernim saobraćajem uslovilo da se vozilo zadrži u suprotnoj traci duže nego što je neophodno da se zaobiđe prepreka.

To bi moglo da dovede vozača u opasnu situaciju u slučaju nailaska vozila iz suprotnog smera.

Šveđani kažu i da je test izveden sa vozilom koje nije bilo preopterećeno, a primerak koji vidimo na snimku je Macan S Diesel, mada se prema rečima test vozača isti problem pojavio i kod drugih verzija Macana koje su testirali.
Rezultati testa su prosleđeni Porscheu, nakon čega je nemački proizvođač objasnio da je prednji levi točka blokirao zbog Active Rollover Protection (ARP) sistema koji sprečava da se automobil prevrne u ovakvim i sličnim situacijama.

Kada sistem detektuje da bi u vožnji moglo da dođe do prevrtanja automobila, automatski se aktivira kočnica na spoljnjem točku u vremenskom periodu koji iznosi maksimalno 300 milisekundi, objašnjavaju u Porscheu.
Nemački proizvođač kaže da je reakcija automobila u ovoj situaciji bila potpuno planska i predviđena, kako bi se pomoglo vozaču da prebrodi kriznu situaciju, i da je vozilo prošlo kroz manevar bezbedno, bez zanošenja i opasnosti od prevrtanja, za šta je zaslužan upravo pomenuti sistem.

Teknikens Värld je u najnovijoj seriji testova pored Macana ispitivao i BMW X4 i Range Rover Evoque, koji su se kako kažu u švedskom magazinu ponašali znatno sigurnije prilikom ovog manevra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: