Jaguar i Land Rover - pariske premijere

Na štandu kompanije "Jaguar Land Rover" u Parizu najviše pažnje privukli su novi modeli - Jaguar XE i Land Rover Discovery Sport.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 10.10.2014.

13:47

Default images

Jaguarova gama bogatija je za model koji će se boriti za primat u veoma konkurentnom i unosnom segmentu u kome dominiraju BMW Serije 3, Audi A4 i Mercedes C klase.

Dizajn automobila predstavlja kombinaciju konzervativne limuzine i sportskih linija, čime Jaguar pokazuje da želi privući što širu ciljnu grupu kupaca - od tradicionalne, nešto starije klijentele, do mlađih kupaca.
Ipak igralo se na sigurno, tako da XE, a naročito prednji deo automobila, podseća na veću Jaguarovu limuzinu, model XF.

Ni u kabini se nije mnogo eksperimentisalo. Jaguar je u Parizu izložio XE S verziju, tako da trim enterijera pored doze elegancije ima i sportsku notu.
Jaguar XE je postavljen na novu, laku modularnu platformu, a 75 odsto konstrukcije izrađeno je od aluminijuma.

Vozaču će biti dostupni brojni elektronski sistemi asistencije, poput sistema za prepoznavanje saobraćajnih znakova, uređaja koji upozorava na vozila koja dolaze od pozadi, sistema za automatsko kočenje kako bi se sprečilo da automobil udari u vozilo ispred, ili minimizovale posledice neizbežnog sudara.
Najsnažniji model, XE S, pogonjen je 3.0 litarskim V6 benzinskim motorom sa kompresorom, koji proizvodi 340 ks (250 kW) i 450 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

U paru sa osmobrzinskim automatskim menjačem, motor je u stanju da vozilo teško tonu i po "potera" iz mesta do stotke za 5,1 s, dok je maksimalna brzina elektronski ograničena na 250 km/h.
Jaguar XE biće dostupan i sa slabijim, četvorocilindričnim 2.0 litarskim benzinskim i dizel motorima.

Kompanija je otkrila da će dizel verzija biti izuzetno ekonomična, sa prosečnom potrošnjom od 3,7 l/100 km i emisijom ugljen-dioksida od 99 g/km.

Novi Jaguar u prodajne salone stiže u prvoj polovini 2015, kada će biti poznata i njegova cena.
I drugi brend koji posluje u okviru kompanije "Jaguar Land Rover" predstavio je u Parizu potpuno novi model - Discovery Sport.

U Land Roveru kažu da je reč o vozilu koje treba da nasledi aktuelni Freelander 2. Discovery Sport je nešto duži od Freelandera, ali je zadržao kompaktne dimenzije.
Sa 4.590 mm novi Land Rover duži je od prethodnika za 9 cm, od čega je 8 cm upotrebljno za povećanje međuosovinskog rastojanja koje sada iznosi 2.741 mm.

Drugi red sedišta viši je u odnosu na poziciju sedenja vozača i suvozača za 5 cm i ima radijus pomeranja napred-nazad do 16 cm.

Ovo je značajno i zbog činjenice da Discovery Sport nudi opciju sa 5+2 sedišta, po čemu se izdvaja od sličnih modela iz premijum segmenta.
Novi Land Rover nastavlja da prati trend dizajna koji je kompanija promovisala na modelu Evoque, a koji se nastavio na familiji novog Range Rovera.

Ipak, Discovery Sport u najvećoj meri predstavlja racionalniju interpretaciju koncepta Discovery Vision, što je uočljivo na silueti vozila, ali naročito na prednjem delu - maski hladnjaka i farovima.

Vozaču su dostupni brojni elektronski sistemi asitencije, poput sistema za upozorenje o napuštanju saobraćajne trake, automatskog kočenja u slučaju opasnosti od sudara, sistema za prepoznavanje saobraćajnih znakova...
Discovery Sport postavljen je na modifikovanu platformu modela Evoque, dok je konstrukcija vozila izrađena od kombinacije čelika visoke i ultra visoke čvrstoće, i aluminijuma.

Iako je reč o luksuznom SUV vozilu, nisu zapostavljene ni terenske karakteristike. Odstojanje od zemlje iznosi 212 mm, maksimalni napadni ugao je 25 stepeni napred i 31 stepen pozadi, a vozilo može da savlada teren koji ima nagib do 45 stepeni.
Kada početkom 2015. stigne u prodajne salone, Land Rover Discovery Sport biće na raspolaganju sa jednim benzinskim i dva dizel motora.

Dvolitarski turbo-benzinac razvija 240 ks pri 5.500 o/min i 340 Nm maksimalnog obrtnog momenta, koji je dostupan u ospegu 1.800-4.000 o/min. Ova verzija standardno je opremljena devetobrzinskim automatskim menjačem i pogonom na sve točkove.
Kada je reč o dizel modelima, 2.2 litarski turbo motor imaće dve verzije. Slabiji agregat proizvodi 150 ks, a snažniji 190 ks, dok oba raspolažu sa maksimalnim obrtnim mometom od 420 Nm već od 1.700 o/min.

U početku, dizelaši će u ponudi imati isključivo pogon na sva 4 točka, a biće upareni sa šestobrzinskim manuelnim menjačem ili već pomenutim automatskim devetobrzincem, dok će kasnije biti dostupna i verzija sa prednjim pogonom, za koju fabrika tvrdi da će emitovati svega 119 g CO2 po km.

O dešavanjima na sajmu automobila u Parizu 2014. možete čitati u posebnoj rubrici na našem sajtu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: