Sve Hondine premijere na auto-salonu u Parizu

Honda je na pariskom sajmu automobila izložila nekoliko noviteta, među kojima su i prteprodukcijske verzije modela HR-V i Jazz, koji će u prodajne salone u Evropi stići 2015. godine.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.10.2014.

08:16

Default images

Iako je na sajmu automobila u Parizu izložen HR-V sa oznakom "Prototype", izvesno je da se serijska verzija neće bitno razlikovati od prikazanog vozila. Obnavljanjem ovog modela, Honda će ponovo imati konkurentan automobil u segmentu malih SUV vozila na evropskom tržištu.

Japanski proizvođač tvrdi da će HR-V, iako je reč o relativno malom automobilu, imati prostran i funkcionalan enterijer zahvaljujući između ostalog i Hondinim modularnim "Magic Seat" sedištima koja omogućavaju brojne konfiguracije sedenja.
Honda Jazz
Rezervoar za gorivo je premešten ispod prednjih sedišta, tako da je povećana zapremina prtljažnika i spuštena pozicija zadnje klupe. Zadnja sedišta moguće je potpuno preklopiti čime se dobija ravan pod, što je pogodno za transport kabastih i velikih predmeta.

Kada se u leto 2015. nađe u prodaji, novi HR-V biće dostupan sa 1.6 i-DTEC dizel motorom i 1.5 litarskim i-VTEC benzincem.

Oba motora pripadaju Hondinoj seriji Earth Dreams Technology i standardno su uparena sa šestostepenim manuelnim menjačem, dok se 1.5 litarski i-VTEC benzinski motor može kombinovati sa menjačem sa kontinualno-varijabilnim prenosom (CVT).
Honda Jazz
Kada je reč o modelu Jazz, Honda je odlučila da treću generaciju ovog automobila uvodi postepeno na različita svetska tržišta.

U Japanu je novi Jazz počeo da se prodaje u jesen 2013, a na severnoameričkom tržištu u leto 2014. godine. Za evropsku promociju izabran je sajam automobila u Parizu.

Poput modela HR-V i Jazz je izložen u "prototip" verziji, pa će kupci u Evropi morati da se strpe do leta 2015, kada automobil stiže u prodajne salone u ovom delu sveta.
Honda Jazz
Novi Jazz duži je od prethodne verzije ovog modela za 15 mm, dok je međuosovinsko rastojanje poraslo za 30 mm, što će doprineti većem komforu u kabini.

Japanski proizvođač saopštio je da je unapredio oslanjanje, a potvrđeno je da će Jazz biti pogonjen 1.3 litarskim i-VTEC benzinskim motorom, dok će se umesto petostepenog, snaga prenositi na točkove pomoću šestobrzinskog manuelnog menjača. Kao opcija biće dostupan i CVT menjač.

Novi Jazz proizvodiće se u Japanu, na globalnoj kompaktnoj platformi kompanije, uz centralno postavljen rezervoara, kao u modelima Civic i HR-V.
Honda Jazz
Bogatu ponudu pariskih noviteta, Honda je upotpunila osveženim SUV modelom CR-V. Na restilizovanom automobilu koji će u prodajnim salonima zameniti aktuelnu verziju, promenjen je dizajn maske hladnjaka, farova za maglu i stop svetla, kao i prednjeg i zadnjeg branika.

Farovi sa LED svetlima izgledaju modernije, dok su zadnje svetlosne grupe sada vizuelno povezane hromiranom maskom koja se prostire ispod stakla na vratima prtljažnika.

Honda je modernizovala i ponudu motor, pa će CR-V za 2015. umesto starog 2.2 litarskog i-DTEC dizelaša sa 150 "konja" dobiti 1.6 litarski i-DTEC koji proizvodi 160 ks (118 kW) i razvija 350 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Novi motor biće dostupan samo u verziji sa 4x4 pogonom, a u kombinaciji su standardni šestostepeni manuelni ili opcioni novorazvijeni devetobrzinski automatski menjač.
Honda CR-V
U ponudi će i dalje biti dizel verzija sa prednjim pogonom, opremljena aktuelnim 1.6 litarskim i-DTEC motorom sa 120 ks. Kupci će moći da računaju i na 2.0 litarsku benzinsku i-VTEC verziju sa 155 ks. Ovaj model će moći da se nabavi kako sa prednjim, tako i sa pogonom na sva 4 točka, a osim manuelnog, na raspolaganju će biti i automatski menjač.

Honda CR-V za 2015. proizvodiće se u Velikoj Britaniji, a japanska kompanija za sada nije objavila datum početka prodaje u Evropi i cenu restilizovanog modela.
Honda CR-V
Na Hondinom štandu u Parizu izložen je i restilizovani Civic. Osim kozmetičkih promena na spoljašnjosti i u enterijeru, Civic za 2015. ima i određena tehnološka unapređenja. Honda nije suštinski menjala dizajn automobila, ali je prednji deo značajno prekomponovan.

Od novih sadržaja tu je Honda Connect multimedijalni sistem sa operativnim sistemom Android 4.0.4, sa sedmoinčnim ekranom, i standardni City-Brake Active (CTBA) sistem.

CTBA dizajniran je tako da spreči sudare pri manjim brzinama u vožnji u gradskoj gužvi ili, ako to nije moguće, da toliko uspori automobil da posledice sudara budu minimizovane. Sistem koristi radar koji skenira put ispred i automatski koči automobil ako proceni da postoji rizik od sudara sa drugim vozilom, a aktivan je pri brzinama do 30 km/h.

Za kupce koji bi voleli da njihov Civic izgleda sportskije, Honda je obogatila ponudu modela verzijom Sport, koja, kako kažu u japanskom proizvođaču, ima određene stilske elemente dizajnirane po ugledu na buduću Type R verziju. Civic Sport ima aerodinamičke dodatke na prednjem braniku i pragovima, kao i zadnji difuzor i specijalno dizajnirane 17 inčne alu felne.

Na žalost, osim estetskih unapređenja, Honda Civic Sport ne može da se pohvali snažnijim motorima. Ovaj model biće dostupan sa standardnim 1.8 litarskim benzincem sa 142 ks i 1.6 litarskim i-DTEC dizelašem koji proizvodi 120 ks.
Honda Civic Type R koncept
Osim navedenih produkcijskih modela, Honda je u Parizu predstavila konceptni Civic Type R, koji najavljuje serijsku verziju najsnažnijeg hečbeka u ponudi japanskog proizvođača.

Reč je o drugom po redu konceptu koji se, osim po boji, vizuelno ne razlikuje od prethodnog, predstavljenog u martu u Ženevi. Automobil obiluje aerodinamičkim dodacima, poput novog prednjeg branika sa spliterom i dodatnim elementima na pragovima.

Na zadnjem delu koncepta nalazi se veliki spojler i moćni difuzor koji su tu da kanališu snagu automobila. Dinamičan izgled upotpunjuju proširenja na blatobranima i četiri hromirane cevi kojima se završava izduvni sistem.onda je otkrila neke nove detalje buduće serijske verzije modela Civic Type R.
U Hondi kažu da će ovaj automobil po performansama nadmašiti sve dosadašnje Type R modele.

"Motor kojim će biti pogonjen Civic Type R superioran je u pogledu snage, obrtnog momenta i odziva u odnosu na bilo koji prethodni Type R model", kaže Suehiro Hasshi, koji je u Hondinom razvojnom odeljenju zadužen za Civic Type R.

On nije otkrio konačne specifikacije tog motora, ali je potvrđeno da se radi o četvorocilindričnom 2.0 litarskom turbo-benzincu koji proizvodi preko 280 ks, čije crveno područje na obrtomeru počinje na 7.000 o/min.

Honda je za razliku od konkurencije, koja u sličnim sportskim modelima obično koristi menjač sa duplim kvačilom, odlučila da motor upari sa klasičnim šestobrzinskim manuelnim menjačem, kako bi vlasnicima ovog automobila omogućila "maksimalno uživanje u sportskoj vožnji".
Honda Civic Type R koncept
Honda će na modelu Civic Type R predstaviti i takozvano "+R" dugme. Ova komanda nalazi se na volanu, a pritiskom na dugme menjaju se karakteristike odziva motora, upravljača i adaptivnog sistema oslanjanja.

"U standardnom modu Civic Type R je izuzetno žustar sportski auto koji se sa uživanjem može koristiti u svakodnevnoj vožnji", objašnjava Suehiro Hasshi.

"Uključivanjem '+R' opcije, on postaje još dinamičniji automobil, spreman za vožnju po trkačkoj stazi", kaže Hasshi.Kako bi se sprečilo da veliki obrtni moment motora, koji se prenosi na prednje pogonske točkove, izazove neželjeno okretanje volana prilikom naglih ubrzanja (torque steering), Hondini inženjeri ugradili su specijalni mehanički sistem u prednje oslanjanje automobila.

Nova Honda Civic Type R proizvodiće se u fabrici u Svindonu, u Velikoj Britaniji, a na tržištu će se pojaviti 2015.

Više fotografija sa pariskog auto-salona možete pogledati u Galeriji.

Pratite specijal Sajam u Parizu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: