Volkswagenov sportski koncept sa motorom iz motocikla

Na pariskom auto-salonu Volkswagen će izložiti koncept sportskog automobila koji je zasnovan na ultra ekonomičnom dvosedu XL1. Umesto originalnog hibridnog dizel-električnog pogona, koji koristi XL1, sportski koncept je pogonski sistem pozajmio od motocikla Ducati Superleggera.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 02.10.2014.

09:41

Default images

Sajam automobila u Parizu još nije ni počeo, a iznenađenja se ređaju jedno za drugim.

Najpre je Lamborghini prikazao Plug-in hibridni koncept, da bi Volkswagen predstavio sportski automobil sa V2 agregatom iz motocikla.
Volkswagen XL Sport koristi modifikovanu, ultra laku karoseriju modela XL1 od kompozita ojačanih ugljeničnim vlaknima, tako da masa automobila iznosi svega 890 kg.

Osim toga, XL Sport ima izuzetne aerodinamčke karakteristike, s obzirom da je njegov koeficijent otpora vazduha 0,258.

Automobil u koji mogu da se smeste dve osobe, dugačak je 4.291 mm, širok 1.847 mm, a visok samo 1.152 mm, dok međusosovinsko rastojanje iznosi 2.424 mm.
Za razliku od modela XL1, koji je za pogon koristio 0.8 litarski dvocilindrični dizel motor i elektromotor, VW XL Sport opremljen je najsnažnijim serijskim dvocilindričnim motorom, 1.2 litarskim V2 benzincem preuzetim iz modela Ducati 1199 Superleggera.

Ovaj agregat proizvodi 200 ks i može da se "vrti" na čak 11.000 o/min.
Snaga motora prenosi se na zadnje točkove automobila pomoću sedmobrzinskog DSG menjača sa duplim kvačilom.

Volkswagen tvrdi da je XL Sport u stanju da iz mesta do stotke stigne za 5,7 s, i da razvije maksimalnih 270 km/h.

Više fotografija Volkkswagena XL Sport možete pogledati u našoj Galeriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: