Citroen: I mi možemo da postignemo 2L/100 km

Nakon što su Peugeot i Renault predstavili svoje koncepte vozila sa ultra niskom potrošnjom, to je učinio i treći francuski proizvođač, Citroen.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 19.09.2014.

07:43

Default images

Kako bi se smanjilo zagađenje vazduha u Francuskoj, vlada te zemlje postavila je proizvođačima automobila zadatak da do 2020. proizvedu serijski model sa prosečnom potrošnjom od 2l/100 km.

Peugeot i Renault već su najavili da će iskoristiti predstojeći međunarodni sajam automobila u Parizu da na domaćem terenu prikažu šta su do sada učinili po tom pitanju.

Citroen će na ovom salonu takođe predstaviti štedljivi automobil - koncept C4 Cactus Airflow 2L.
Koncept je zasnovan na produkcijskoj verziji modela C4 Cactus. Kako bi se postigla željena potrošnja, smanjena je masa vozila i poboljšana su njegova aerodinamička svojstva.

"C4 Cactus Airflow 2L" je za 100 kg lakši od serijske verzije, što znači da njegova masa iznosi svega 865 kg. Da bi se postiago ovakav rezultat, određeni konstruktivni delovi vozila zamenjeni su komponentama od lakših materijala, kao što su ugljenična vlakna, aluminijum, polikarbonati.
Optimizacija aerodinamičkih karakteristika automobila postignuta je zahvaljujući izmenama u dizajnu branika, lukova blatobrana, pragova, spoljnih retrovizora, kao i upotrebom specijalnih poklopaca na točkovima i panela koji pokrivaju donji deo vozila.

Citroen tvrdi da je na taj način poboljšao aerodinamička svojstva za 20 odsto u odnosu na serijski model.
Za pogon je iskorišćena Hybrid Air tehnologija koju je Peugeot već demonstrirao na svom konceptu, 208 HYbrid Air 2L.

U pitanju je hibridni pogonski sistem koji se sastoji od 1.2 litarskog PureTech 82 benzinca koji proizvodi 82 ks, hidraulične pumpe i rezervoara sa komprimovanim vazduhom.

Za razliku od vozila koje je predstavio Peugeot, gde se snaga na točkove prenosila pomoću manuelnog menjača, Citroen je upotrebio automatsku transmisiju.
Koncept C4 Cactus Airflow 2L u stanju je da se kreće na tri načina: samo uz pomoć komprimovanog vazduha (u "Air Power " modu), samo na benzin, i u kombinovanom modu kada automobil koristi istovremeno oba izvora energije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: