Tesla gradi mrežu punjača uz pomoć kineske države

Američki proizvođač električnih automobila Tesla Motors i kineski državni telekomunikacioni operater China Unicom objavili su da planiraju izgradnju 400 stanica za punjenje električnih vozila u toj zemlji.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 29.08.2014.

11:30

Default images

Prema planu, China Unicom bi trebalo da obezbedi prostor na kojem će u 120 gradova biti izgrađene bazne stanice, dok će kalifornijski Tesla Motors biti zadužen za instalaciju stanica za punjenje.

Kako je naveo portparol Tesla Motorsa, punjače će u početku moći da koriste samo vlasnici vozila te kompanije, a usluga punjenja biće besplatna.

Promoteri električnih automobila vide Kinu kao obećano tržište, imajući u vidu napore Pekinga da smanji zagađenje vazduha.

Međutim, nedostatak infrastrukture za punjenje baterija elektromobila smatra se ogromnom preprekom u nastojanjima da ova vrsta vozila postane široko prihvaćena u toj velikoj azijskoj zemlji.

Tesla je prve primerke svog Modela S isporučio kineskim kupcima u aprilu, a izvršni direktor kompanije, Ilon Mask, rekao je da je u planu da taj proizvođač električnih vozila investira nekoliko stotina miliona dolara u izgradnju mreže stanica za punjenje u Kini.

Kompanija je u početku imala problem oko prava na korišćenje imena Tesla na kineskom tržištu, zbog čega je kasnio početak prodaje Modela S u toj zemlji.

Nakon što je jedan Kinez tužio kompaniju jer je prvi registrovao ime "Tesla" u toj zemlji, američkom proizvođaču na kraju je ipak dozvoljeno da koristi ime svog brenda u Kini.

Izvor: B92, Beta

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: