BMW i8 "safety car" električne Formule E

Na svečanosti na stazi Donington Park u Velikoj Britaniji predstavljen je BMW i8 "safety car" koji će se koristiti na trkama šampionata Formule E.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 21.08.2014.

15:13

Default images

Takmičenje električnih formula počinje 13. septembra trkom u Pekingu.

Nakon što je za službeno vozilo izabran hrvatski električni superautomobil, Concept One, organizatori su predstavili i takozvano sigurnosno vozilo koje će po potrebi izlaziti na stazu u slučaju incidenata tokom trke, a reč je o BMW-ovom sportskom "plug-in" hibridu, i8.

Interesantno je da će za dopunu baterija tokom trka BMW i8 koristiti bežični punjač kompanije Qualcomm.

Na snimku sa prezentacije može se videti i da je BMW i8 preuređen tako što je uklonjena zadnja klupa, a kabina iznutra ojačana rol-bar elementima, dok su umesto standardnih ugrađena trkačka Recaro sedišta:



Produkcijski BMW i8 za pogon koristi hibridni sistem koji se sastoji od trocilindričnog 1.5 litarskog TwinPower turbo-benzinca snage 231 ks (170 kW) i 320 Nm, i elektromotora sa 131 ks (96 kW).

Kombinovana snaga hibridnog sistema iznosi 362 ks (266 kW,) a maksimalni obrtni moment 570 Nm, što je dovoljno da BMW i8 iz mesta do 100 km/h ubrza za 4,4 sekundi, pre nego što se dostigne maksimalnih, elektronski ograničenih 250 km/h.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: