McLaren P1 GTR - 1.000 "konja" samo za stazu

Concours d'Elegance koji se održava u Pebl Biču u Kaliforniji prilika je da proizvođači automobila izađu pred publiku sa onim najboljim što imaju. McLaren je iskoristio ovu manifestaciju da predstavi dizajnerski koncept trkačke verzije modela P1.

Automobili

Izvor: B92

Nedelja, 17.08.2014.

10:09

Default images

Britanski proizvođač nedavno je potvrdio da će 2015. probranim kupcima ponuditi trkački P1, a sada smo u prilici da vidimo kako će taj automobil izgledati.

Prilikom konstruisanja McLarena P1 u kompaniji su neprekidno isticali da im nije cilj da on bude dominantan kada je reč o maksimalnoj brzini koju može da postigne, već da žele da naprave najbrži serijski automobil na stazi.

Nakon što su 2013. predstavili standardni P1, novi korak ka tom cilju biće njegova trkačka verzija, P1 GTR, za koju je zaduženo McLarenovo odeljenje za specijalne operacije.
U poređenju sa klasičnim McLarenom P1, GTR se već na prvi pogled razlikuje po aerodinamičnim dodacima.

Na prednjem delu primećuje se novi, masivniji usmerivač vazduha, dok su lukovi na prednjim krilima prošireni, s obzirom da je trag točkova širi za 80 mm.
Retrovizori su premešteni sa vrata na prednje krovne nosače, dok je zadnji spojler, koji se kod regularnog P1 izvlači i uvlači po potrebi, zamenjen velikim fiksnim spojlerom.

Zadnji deo automobila u znatnoj meri je redizajniran, a izduvni sistem GTR-a završava se dvema velikim okruglim cevima, umesto velikim trapezodinim završetkom.
Iako McLaren nije objavio detalje o pogonskom sistemu, prema nezvaničnim informacijama GTR imaće pojačani 3.8 litarski twin-turbo V8 iz standardnog P1, koji će u sprezi sa elektromotorom proizvoditi oko 1000 ks.
McLaren F1 GTR iz 1995. (levo) i koncept P1 GTR
Tačne specifikacije biće poznate kada britanski proizvođač 2015. predstavi produkcijsku verziju modela P1 GTR.

Njegovim lansiranjem, kompanija će ujedno obeležiti i dve decenije od pojavljivanja trkačkog F1 GTR, koji je predstavljen 1995. kako bi se takmičio u GT šampionatima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: