Tesla i Panasonic zajedno grade "gigafabriku"

Kompanije Tesla Motors i Panasonic potpisale su ugovor o izgradnji "gigafabrike" u kojoj će se proizvoditi litijum-jonske baterije za pogon električnih automobila. Najavljeno je da će do 2020. fabrika godišnje isporučivati tržištu baterije čiji ukupni kapacitet iznosi 50 gigavat sati.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 01.08.2014.

13:02

Default images

Ugovorom je predviđeno da Tesla obezbedi zemljište, infrastrukturu i izgraditi postrojenja, dok će Panasonic snabdevati fabriku litijum-jonskim ćelijama za proizvodnju baterija, i opremiti pogon potrebnim mašinama i alatima.

U početku. Panasonic će ćelije za baterije izrađivati u svojoj fabrici u Japanu.

Dva partnera očekuju da će maksimalno smanjiti troškove izrade baterija zahvaljujući optimizaciji proizvodnog procesa i planiranoj masovnoj proizvodnji. U kasnijoj fazi proizvodnja će biti još jeftinija jer će se izrada ćelija za baterije premestiti iz Japana u "gigafabriku", čime će se uštedeti na troškovima transporta, pakovanja i uskladištenja.
Osnivač i vlasnik Tesla Motorsa, Ilon Mask, ranije je izjavio da će fabrika biti ekološki prihvatljiva i da će za napajanje koristiti obnovljive izvore energije - solarnu i energiju vetra.

"Biće to pogon koji će praktično imati nultu emisiju kada je reč o zagađenju sredine, a u okviru fabrike biće izgrađeno i postrojenje za reciklažu", kazao je tada Mask.

Do 2020. fabrika će zapošljavati oko 6.500 radnika i imaće kapacitet potreban za snabdevanje baterijama bar pola miliona vozila koliko Tesla planira da proizvodi na godišnjem nivou.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: