Teslin novi električni automobil zvaće se Model 3

Ilon Mask je izjavio da će Model 3 biti predstavljen 2016. godine, posle Modela X. U odnosu na Teslu S, automobil će biti 20 odsto manji a sa jednim punjenjem baterija moći će da pređe preko 320 km.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 16.07.2014.

09:33

Default images

Novi automobil prvobitno je trebalo da dobije naziv Model E, ali je Tesla bio prinuđen da promeni ime jer je Ford pretio da će ih tužiti zbog toga što je zaštitio prava na to ime.

Model 3 će zapravo biti četvrti automobil američkog proizvođača električnih vozila, posle Roadstera, Modela S i Modela X, koji će se pojaviti 2015. Mask je objasnio da se odlučio za broj 3 u nazivu jer može da se piše kao rimski broj sa tri uspravne crte (III), što je slično slovu E.

"Želeli smo da gama naših modela ima oznake S, E i X, kako bi obrazovali reč 'sex', ali je Ford pokušao da 'ubije' seks", našalio se Mask.

"Sada ćemo umesto 'S E X' imati 'S III X'", dodao je on.

Broj "tri" u imenu mogao bi da se dovede i u vezu sa namerom kompanije da se ovim modelom na tržištu suprotstavi BMW-u Serije 3.

Mask je ranije saopštio da je cilj da se smanje troškovi izrade automobila kako bi on bio pristupačniji na tržištu i da traga za jeftinijom tehnologijom za proizvodnju baterija.

Očekuje se da će početna cena Modela 3 u Sjedinjenim Državama iznositi oko 35.000 dolara (26.000 evra).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: