Kako Ferrari planira da smanji CO2 emisiju za 20 odsto?

Proizvođači automobila suočeni su sa problemom kako da zadovolje buduće evropske standarde o emisiji ugljen-dioksida. Najteže su pogođene kompanije koje izrađuju luksuzne i super-sportske automobile, kojima su neophodni veliki i snažni motori.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 26.06.2014.

16:00

Default images

Među njima je i Ferrari koji ima cilj da do 2021. smanji količinu ugljen-dioksida koju emituju njegovi automobili za petinu.

"Naša prosečna CO2 emisija po vozilu iznosi 270 g/km. Upotrebićemo sve raspoložive tehnologije kako bismo smanjili emisiju za 3% svake godine do 2021", izjavio je direktor Ferrarija zadužen za pogonske sisteme, Vittorio Dini.

Italijanski proizvođač ima pozitivna iskustva sa rešenjem ovog problema, s obzirom da je od 2007. prosečnu emisiju, koja je tada iznosila 435 g/km, uspeo da snizi za 40 odsto.
Strategija koju će kompanija primeniti nije tajna i već je dala rezultate, kako na najjeftinijem automobilu u gami, Ferraiju California T tako i na top modelu, LaFerrari.

Planira se da slabiji modeli, kao što je California, budu opremljeni V8 motorima sa turbo-punjačima, dok će automobili kojima je neophodna velika izlazna snaga imati hibridni pogonski sistem.

Što se tiče hibrida, na primeru LaFerrarija možemo videti kako će to funkcionisati. Ovaj model pored klasičng atmosferskog V12 motora sa 800 "konja" ima i elektromotor koji po potrebi podiže snagu sistema na skoro 1.000 ks.

Na taj način, Ferrari je načinio nužan kompromis, ali nije odustao od tradicionalnih V12 motora i njihovog specifičnog zvuka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: