Pariz ograničava brzinu kretanja automobila na 30 km/h

Nova gradonačelnica Pariza, An Idalgo, namerava da uvede drastična ograničenja brzine u glavnom gradu Francuske. Planom je predviđeno da se brzina kretanja vozila u većini ulica ograniči na 30 km/h.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.06.2014.

12:26

Default images

Trenutno ograničenje brzine na većini saobraćajnica u Parizu je 50 km/h, dok je na trećini ulica ovog grada brzina još ranije ograničena na 30 km/h. Plan gradonačelnice je da se ograničenje od 30 km/h proširi na gotovo sve ulice u Parizu.

Izuzetak će biti samo neke važnije saobraćajnice koje se nalaze duž obala Sene, gde će dozvoljena brzina i dalje iznositi 50 km/h, i glavni kružni putevi na kojima je ograničenje brzine kretanja nedavno sniženo sa 80 km/h na 70 km/h.

Novim propisom je predviđeno da na određenom broju ulica maksimalna dozvoljena brzina iznosi svega 20 km/h, a reč je uglavnom o oblastima u kojima se pored automobila kreće i veliki broj pešaka i biciklista.

Pariske vlasti veruju da će se dodatnim ograničavanjem brzine smanjiti broj saobraćajnih nesreća i zagađenje vazduha. Moguće je da će ove mere uroditi plodom, jer će se verovatno neki vozači zbog drastičnog ograničenja brzine odlučiti da umesto sopstvenim automobilom, na posao ubuduće odlaze javnim prevozom ili biciklom.

Podsećamo, u martu je u Parizu nakratko uvedena mera "par-nepar" ne bi li se smanjio nivo zagađenja vazduha u tom gradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

18 h

Podeli: