Trocilindrični motori i u Audiju

Motori sa tri cilindra više nisu tabu tema za proizvođače premijum automobila. Posle BMW-a, koji ih već ugrađuje u pojedine modele, Mercedesa koji to planira da uradi kada je reč o kompaktnim automobilima sa hibridnim pogonom, i Audi je najavio da će manji modeli ovog proizvođača uskoro dobiti motore sa tri cilindra.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 24.04.2014.

09:55

Default images

Potreba da se zadovolje nove ekološke norme, smanji potrošnja goriva i emisija štetnih gasova, naterale su proizvođače automobila da se dovijaju na razne načine.

Pored smanjenja mase vozila i poboljšanje aerodinamičnih karakteristika, jedan od načina da automobil bude ekološki prihvatljiviji je i takozvani "downsizing" motora, odnosno smanjenje radne zapremine uz zadržavanje postojećih performansi.

Audi je još jedan u nizu premijum proizvođača koji je najavio uvođenje manjih, trocilindričnih pogonskih jedinica u svoje modele. Kako je izjavio izvršni direktor kompanije, Rupert Stadler, motori sa tri cilindra najpre će se ugrađivati u najmanji model ovog proizvođača, Audi A1, nakon čega će početi da se koriste i u Audiju A3.
Audi A3 Sedan
"Definitivno, trocilindraši će biti standardni u ova dva modela u budućnosti", rekao je Stadler u intervjuu za magazin Auto Express.

Na pitanje da li je moguće da će se u jednom trenutku ova vrsta motora upotrebljavati i u većim modelima, Stadler je kazao da je još rano o tome govoriti i da tržištu najpre treba dati vremena da se privikne na motore sa tri cilindra.

"Ipak, u budućnosti sve je moguće. Setite se samo da su do pre 10-15 godina u većim modelima premijum proizvođača dominirali motori sa šest cilindara, da bi sada tu ulogu preuzeli četvorocilindraši", objašnjava Stadler.

On nije izneo više detalja o tome koji bi trocilindrični motor mogao da pogoni Audijeve automobile. Jedan od kandidata je 1.4 litarski turbo-dizelaš koji u modelu Volkswagen Polo proizvodi 90 ks, a koji bi za potrebe Audija mogao da bude pojačan.

Pročitajte o izboru za "Svetski auto godine 2014" na kome je pobedio Audi A3 Sedan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: