Alfa Romeo u Ženevi predstavio koncept 4C Spider

Na ženevskom auto-salonu Alfa Romeo je izložio koncept sportskog dvoseda 4C sa otvorenim krovom. Produkcijiski model stići će u prodajne salone početkom 2015. godine.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 04.03.2014.

15:46

Default images

Alfa Romeo je jedan od proizvođača koji je svoju ovogodišnju premijeru sačuvao od očiju javnosti do samog početka sajma u Ženevi. Iako se o automobilu dugo spekulisalo u medijima, fotografije i zvanični detalji nisu bili dostupni.

S obzirom na prve fotografije ovog vozila, može se reći da se čekanje isplatilo.
Italijanski proizvođač uspeo je da svoj kupe pretvori u izuzetno skladan i lep roudster. Dizajn je u najvećoj meri preuzet od standardne Alfe 4C, čvrsti nepokretni krov zamenjen je platnenim, sklopivim, dok je iza kabine instaliran zaštitni rol-bar od ugljeničnih vlakana.

Kao i kod standardne verzije, na konceptu sa otvorenim krovom upotrebljeni su laki materijali za delove karoserije, kao što je okvir vetrobranskog stakla, tako da je Spider teži od kupea za svega 60 kg.
Primerak koji je Alfa izložila u Ženevi opremljen je sa dve centralno postavljene cevi izduvnog sistema izrađene od titanijuma i ugljeničnih vlakana, koje je specijalno za ovaj koncept napravila kompanija Akrapovič.

Alfa 4C Spider razlikuje se od kupe modela i po kućištima farova od ugljeničnih vlakana, kao i po novim alu felnama.
Ono što je ostalo nepromenjeno u odnosu na verziju sa čvrstim krovom jeste motor. Automobil pogon dobija od istog 1.75 litarskog turbo-punjenog benzinca koji razvija 245 ks (177 kW) i raspolaže sa 350 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

Snaga se šalje na zadnje točkove a za prenos je upotrebljen šestobrzinski TCT menjač sa duplim kvačilom, kojie osim automatskog ima i sekvencijalni režim rada, sa komandama za promenu brzine na upravljaču.

Automobil iz mesta do stotke stiže za 4,5 sekundi, a maksimalna brzina iznosi 250 km/h.

Pogledajte detalje spoljašnjosti i unutrašnjosti koncepta 4C Spider:



Više fotografija sa auto-salona u Ženevi možete videti u našoj Galeriji.

Pratite naš specijal o Sajmu automobila u Ženevi 2014.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: