Koenigsegg One:1

Koenigsegg je objavio zvanične specifikacije svog novog super-sportskog modela. Mada švedski proizvođač tvrdi da je reč o najbržem produkcijskom automobilu na svetu, ostali smo uskraćeni za informaciju o njegovoj maksimalnoj brzini.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 28.02.2014.

13:32

Default images

Iako još uvek ne znamo koliko brzinu može da razvije Koenigsegg One:1, drugi, takođe veoma bitan podatak Šveđani ne kriju, već ga ponosom ističu u samom nazivu automobila. U pitanju je odnos mase vozila i snage motora, koji kod ovog modela iznosi tačno 1:1! To je prvi serijski automobil na svetu sa takvim odnosom.

U praksi to znači da relativno maloj masi automobila, od 1.360 kg, parira jednak broj "konja" (1.360 ks/ 1.000 kW). Ovim podacima treba pridodati i informaciju o maksimalnom obrtnom momentu od 1.371 Nm, koji je dostupan pri 6.000 o/min.
Motor je 5.0 litarski, u V8 konfiguraciji, i izrađen je od aluminijuma. Raspored mase između prednje i zadnje osovine isti je kao kod Agere R i iznosi 44:56.

Snaga se prenosi na točkove pomoću sedmobrzinskog menjača sa duplim kvačilom, a Koenigsegg i dalje tvrdi da je automobil u stanju da iz stanja mirovanja do brzine od 400 km/h stigne za samo 20-ak sekundi. Kada jednom postigne ovu brzinu, za zaustavljanje mu treba oko10 sekundi.

Pri brzini od 100 km/h, automobil se potpuno zaustavlja nakon 28 metara puta.
Ovakvi rezultati postižu se zahvaljujući snažnim kočnicama koje su preuzete sa modela Agera R. Prednji keramički diskovi imaju prečnik 397, a zadnji 380 mm. Napred su montirani 19 inčni, a pozadi 20 inčni točkovi od ugljeničnih vlakana.

Iako nisu precizirali kolika je maksimalna brzina, podatak da je One:1 opremljen Michelin Cup gumama koje mogu da izdrže brzine do 440 km/h posredno govori o mogućim performansama modela.
Zvaničnu premijeru Koenigsegg One:1 imaće na auto-salonu u Ženevi, a planirana ograničena serija od 6 primeraka već je rasprodata po ceni koju proizvođač nije saopštio.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: