VW se odriče ADAC nagrade zbog nameštanja glasanja

Volkswagen će vratiti nagradu za najbolji automobil u Nemačkoj 2013. koja je dodeljena modelu Golf od strane najvećeg nemačkog auto-kluba. Ova odluka došla je nakon priznanja čelnika ADAC-a da je manipulisao prispelim glasovima čitalaca koji su učestvovali u izboru.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 11.02.2014.

08:37

Default images

Skandal oko nameštanja rezultata takmičenja za auto godine u Nemačkoj se ne stišava. Pošto je šef za komunikacije u ADAC-u, Mihael Ramšteter, priznao da je povećao broj glasova zbog malog odziva čitalaca koji su učestvovali u anketi i podneo ostavku na tu poziciju, sličan potez najavio je i predsednik ADAC-a, Peter Majer.

Firma Deloitte koja je proveravala rezultate glasanja, saopštila je da je za Golf pristigao samo 3.271 glas, dok je ADAC tvrdio da je za ovaj automobil glasalo 34.299 učesnika u anketi.

Volkswagen je zbog toga odlučio da vrati priznanje za auto godine u Nemačkoj koje je ADAC dodelio Golfu, a njegovim putem krenuće još neki proizvođači, pre svega vlasnik Mercedesa, kompanija Daimler.

Daimler je saopštio da će vratiti ADAC nagrade koje su njegovi modeli dobijali proteklih godina.

"Priznanja koja su rezultat glasanja publike veoma su značajna za nas, jer odražavaju stavove javnosti. Ipak, preduslov za to je da se glasanje sprovodi korektno, bez manipulisanja, što ADAC očigledno nije činio", kaže se u saopštenju Damilera.

Zbog nameštanja glasanja u 2013, Deloitte će ispitati verodostojnost takmičenja za auto godine u periodu 2005-2013. jer se sumnja da je i tada bilo sličnih nepravilnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: