Novi detalji o Mercedesu C klase za 2014.

Premijera sledeće generacije Mercedesa C klase biće održana na sajmu automobila u Detroitu, u januaru 2014. Nova C klasa biće duža od aktuelnog modela i imaće veće međuosovinsko rastojanje.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.10.2013.

10:42

Default images

Mecedes u 2014. godini očekuje smena generacija jednog od najvažnijih modela - kompaktne limuzine. Osim novih detalja, objavljen je i video kojim se najavljuje januarska premijera ovog automobila:



Od predstavljanja prethodne verzije, dosta toga se izmenilo na tržištu, a za novu C klasu od značaja je i to što se u proizvodnom programu Mercedesa pojavio novi model, kompaktna kupe-limuzina CLA.

S obzirom da je Mercedes CLA duži od aktuelne C klase za 40 mm, novi model će morati da poraste kako bi zadržao svoju poziciju u gami nemačkog proizvođača. Prema poslednjim informacijama, Mercedes C klase za 2014. imaće međuosovinsko rastojanje 2.850 mm, što je za 90 mm više nego kog prethodnika.

Automobil će biti postavljen na MRA platformu, koju će deliti sa sledećom generacijom modela GLK. Uprkos većim dimenzijama, nova C klasa biće lakša od aktuelne verzije i do 100 kg. Što se tiče dizajna, nova generacija preuzeće dosta stilskih elemenata od većih Mercedesovih limuzina, E i S klase, koje su nedavno obnovljene. To će biti najuočljivije na prednjem delu automobila - na farovima, maski hladnjaka i braniku.

Novi korporativni dizajn Mecedesa usloviće veću sličnost između modela različitih klasa nego što je to do sada bio slučaj. Na zadnjem delu vozila, takav trend će dovesti do stop svetala koja će po obliku podsećati na novu S klasu, ali i na kupe-limuzinu CLA.

Izbor motora obuhvatiće agregate sa četiri, šest i osam cilindara. Neki od njih biće preuzeti iz sadašnjeg modela, dok će drugi biti poboljšani. Pored toga, očekuju se i potpuno novi motori, a kupcima će biti na raspolaganju i verzije sa hibridnim pogonom. U vrhu ponude nalaziće se C63 AMG, koji će u salone stići nekoliko meseci nakon standardnog modela. Očekuje se da će pogon dobijati od 5.5 litarskog V8 motora sa oko 525 ks.

Mercedes C klase za 2014. standardno će imati pogon na zadnje točkove, uz 4MATIC opciju. Pored šestobrzinskog manuelnog menjača, biće dostupan i automatski devetobrzinac.

Nova C klasa dobiće još jednu verziju u poređenju sa aktuelnim modelom. Kako bi na tržištu konkurisao modelu BMW Serije 3 GT, u ponuđi će se naći i "liftbek" varijanta sa 5 vrata.

Ostaje da se vidi da li će ova verzija pobuditi interesovanje kod kupaca i uticati na porast prodaje nove C klase, za koju se očekuje da će po broju isporuka nadmašiti prethodnu. Podsećamo, aktuelni model od pojavljivanja na tržištu 2007, pa do septembra 2013. godine prodat je u preko 2,3 miliona primeraka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: