Baterije koje bi mogle da promene budućnost automobila

Volvo u saradnji sa još nekoliko kompanija razvija novi sistem napajanja električnih vozila. Zahvaljujući ovoj tehnologiji, automobili dobijaju struju iz specijalnog materijala koji je sastavni deo karoserije vozila.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 18.10.2013.

09:30

Default images

Jedan od razloga zašto na ulicama nema više automobila na električni pogon jeste nesavršenost baterija. Baterije koje se koriste u savremenim električnim vozilima još uvek su preteške i štetne po okolinu nakon završetka životnog veka, ali i prilično skupe.

U nameri da prevaziđe ove nedostatke, Volvo radi na razvoju takozvanih "laganih strukturnih komponenti za skladištenje električne energije" koje bi mogle da unaprede električne automobile budućnosti. U osnovi, ideja je da se struja za napajanje elektomotora dobija iz tankih panela koji sačinjavaju karoseriju vozila.

Kombinovanjem ugljeničnih vlakana sa polimernom smolom, istraživači su uspeli da razviju novi tip nanomaterijala i super kondenzatora. Ojačana struktura od ugljeničnih vlakana praktično u sebi krije novu vrstu baterija. Ovi paneli mogu da se oblikuju tako da sačinjavaju elemente karoserije vozila.
Nova tehnologija donela bi znatnu uštedu u prostoru i masi automobila u poređenju sa baterijama kakve se danas koriste u električnim i hibridnim vozilima. Ova vrsta baterija mogla bi kao i do sada da se dopunjava preko standardne električne mreže ili regeneracijom energije kočenja.

Stručnjaci koji rade na projektu kažu da bi punjenje trajalo kraće nego kod običnih baterija. Osim toga, masa vozila opremljenog ovim panelima umesto standardnim baterijema bila bi manja za čak 15 odsto.

Inženjeri trenutno rade na jednom eksperimentalnom primerku modela Volvo S80. U automobilu je instalirana panel-baterija u obliku poklopca ptrljažnika, koja je dovoljna da podmiri potrebe snabdevanja vozila strujom od 12V za sve električne sisteme. Međutim, ako bi se na vozilu novim baterijama zamenili i krov, hauba i paneli vrata, procenjuje se da bi napajanje bilo dovoljno za 130 km vožnje.

Iako je nova tehnologija još uvek u ranoj razvojnoj fazi, visoka cena jednog ovakog automobila i oštećenja prilikom eventualnog sudara samo su neke od prepreka na putu realizacije ove ideje u praksi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: