Novi Peugeot 308

Peugeot je objavio prve kompjuterske rendere i tehničke detalje nove generacije modela 308.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.05.2013.

14:01

Default images

Francuski proizvođač je novom 308-icom počeo da primenjuje i drugačiji sistem obeležavanja svojih vozila. Iako je u pitanju potpuno novi model, ovaj automobil nije dobio drugačiji broj od svog prethodnika, kao što je to uobičajeno za Peugeot, već je zadržao postojeću oznaku.

Povećanjem broja novih modela i skraćivanjem veka trajanja jedne generacije automobila na tržištu, Peugeot je imao sve manje opcija za označavanje novih automobila. Zbog toga je 2012. odlučeno da se napravi revizija dosadašnjeg sistema, tako što će se brojevi svih modela od sada završavati sa 1 ili 8.
Na novoj generaciji Peugeotovog kompaktnog hečbeka očekivano je načinjen zaokret u dizajnu. Automobil se stilski oslanja na najnovije modele francuskog proizvođača, poput Peugeota 208, 2008 i 301.

Maska hladnjaka je sada diskretnija i izdignutija u odnosu na aktuelnu verziju. Oivičena je hromiranom lajsnom u čijem gornjem delu se nalazi ime proizvođača, dok je značka u obliku lava takođe smanjena i pomerena na vrh haube. Oblik farova je sličan kao na modelu 2008.
I zadnji deo novog Peugeota 308 dosta liči na pomenuti krosover, naročito kada se pogleda oblik stop svetala.

Peugeot 308 zasnovan je na EMP2 platformi PSA grupe. Automobil je dugačak 4,25 m, a visok 1,46 m, što znači da je malo kraći i niži od svog prethodnika.
Unutrašnjost takođe donosi novi stilski pristup koji na osnovu prvih fotografija ostavlja veoma dobar utisak.

Izdignuti položaj glavnih instrumenata podseća na 208-icu, dok je centralna konzola dizajnirana minimalistički, a većinom komandi upravlja se pomoću velikog 9,7 inčnog ekrana osetljivog na dodir.
Peugeot nije saopštio podatke o pogonskim jedinicama, ali je objavio da je novi 308 lakši od aktuelnog i do 140 kg, a najekonomičnija verzija ima CO2 emisiju od svega 85 g/km.

Pretpostavlja se da će 308-ica deliti motore sa Citroenom C4. U tom slučaju, na raspolaganju je paleta četvorocilindričnih benzinskih i dizel motora koji razvijaju između 90 i 160 ks, dok bi najsnažniji Peugeot 308 GTI mogao da ima motor koji razvija oko 200 ks.
Novi Peugeot 308 proizvodiće se u Sošou u Francuskoj, a u prodajnim salonima očekuje se tokom jeseni. Premijera će biti održana na auto-salonu u Frankfurtu, u septembru 2013. godine.

Kakvi su vaši prvi utisci o novom Peugeotu 308?

Više fotografija (rendera) ovog automobila možete pogledati u našoj Galeriji.

Pročitajte o Peugeotu 2008.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: