Loša prodaja zbog skrivene kvake?

Da li je Seat skrivajući ručicu za otvaranje zadnjih vrata na prethodnoj generaciji modela Leon ustvari postigao suprotan efekat stvarajući zabunu i odbijajući potencijalne kupce?

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 27.03.2013.

11:02

Default images

U utorak smo objavili vest da španskog proizvođača Seat očekuje neizvesna budućnost zbog loših prodajnih rezultata.

James Buckell, menadžer u britanskom ogranku kompanije Seat, tvrdi da jedan od uzroka leži u odluci da se na prethodnoj generaciji ključnog prodajnog aduta, modela Leon, ručica za otvaranje zadnjih vrata sakrije u C stub automobila.

Ovaj trik najpre su primenili Alfini dizajneri na modelu 156. S obziirom na sportsku reputaciju te automobilske marke, zamisao je bila da se posmatrač zavara kako bi se stvorio utisak da je umesto limuzine sa 4 vrata reč o kupeu.

Ideja se svidela i drugim proizvođačima automobila, pa je primenjena na različitim modelima, od prethodne generacije Honde Civic hečbek, preko automobila marke Lancia, pa do gorepomenutog Leona.
Lancia Ypsilon
Razlog zašto su se u Seatu odlučili za ovo rešenje leži u činjenici da je prethodna generacija modela Leon bila dostupna samo u verziji sa 5 vrata, a španski proizvođač je želeo da privuče i mlađe kupce koji vole da njihov automobil izgleda kao kupe.

Buckell smatra da je takva odluka bila pogrešna jer je dovela do potpuno suprotnih rezultata i odbijanja potencijalnih kupaca.

"Verujem da smo na taj način izgubili mnogo klijenata jer su letimičnim pogledom na automobil zaključili da je reč o modelu sa 3 vrata i u startu ga eliminisali iz daljeg razmatranja o kupovini", kaže Buckell.
Alfa Romeo Giulietta
Možda je ovaj britanski menadžer i u pravu, s obzirom da je Seat odlučio da novu generaciju Leona ponudi u verzijama sa 3 i 5 vrata, ali teško je verovati da ozbiljan kupca ne bi primetio liniju zadnjih vrata, uprkos skrivenoj ručici.

Sa druge strane, iskustvo tokom vožnje modela kao što su Alfa Romeo Giulietta ili Lancia Ypsilon pokazalo je da ljudi i pored dužeg razgledanja automobila često nisu bili u stanju da zaključe da ovi modeli imaju i zadnji par vrata.

Pročitajte više o krizi u kojoj se nalazi Seat.

Vozili smo: Lancia Ypsilon 1.2 Gold.

Vozili smo: Alfa Romeo Giulietta 1.4 Potenza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: