Toyota RAV4 za 2013.

Četvrta generacija Toyotinog kompaktnog krosovera imala je svetsku premijeru na Sajmu automobila u Los Anđelesu. Uz nov dizajn, prostraniju kabinu i veći prtljažnik, kupcima će biti dostupni i novi ekonomičniji pogonski agregati.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 29.11.2012.

09:51

Default images

Toyota RAV4 tokom tri generacije prodata je u više od 4,5 miliona primeraka, od čega je kupcima u Evropi isporučeno preko 1,2 miliona vozila. Osnovni principi dizajna zaslužni za ovakav uspeh su u jednakoj meri prisutni i na modelu četvrte generacije.

Kao i prethodnih 18 godina, novi RAV4 je razvijen da odgovori na rastuće zahteve kupaca u kompaktnom SUV segmentu koji velikm delom čine porodice koje vode aktivan stil života i koje od automobila žele prostranost i svestranost.
Duži za 205 mm, širi za 30 mm i niži za 25 mm od svog prethodnika, RAV4 četvrte generacije odlikuje se novim Toyotinim dizajnerskim jezikom.

Karakteristike njegovog izgleda su velika trapezoidna donja maska hladnjaka, koja je uklopljena u prednji branik, i manja gornja maska koja se proteže između novih farova.
Gledano iz profila, novi RAV4 ima visoke bočne panele i prepoznatljivu siluetu koji su zaštitni znak prethodnih generacija ovog SUV-a.

Ukrašena integrisanim krovnim spojlerom, nova zadnja vrata se sada otvaraju na gore, a rezervni točak je izostavljen kako bi se upotpunio čistiji i aerodinamičniji dizajn.

Novi RAV4 će biti dostupan u devet boja karoserije, uključujući 3 nove: sivo-plavu metalik, tamnozelenu i crnu metalik.
Iako je zadržavanje kompaktnih spoljašnjih dimenzija bilo ključno za okretnost, dužina novog RAV-a 4 od 4,57 m i međuosovinsko rastojanje od 2660 mm garantuju znatno veći unutrašnji prostor.

Udaljenost između prednjeg i zadnjeg sedišta (970 mm) je sada najveća u klasi, a novi tanji dizajn naslona sedišta stvara još više prostora. Zadnja sedišta su preklopiva i deljiva u razmeri 60:40 i imaju bolje bočne potpore.

Veličina tovarnog prostora je povećana, pa sada zapremina prtljažnika iznosi 547 litara. Pregrade ispod poda prtljažnika su takođe povećane za 49 litara, sa 51 na 100 litara.
Asortiman motora za evropsko tržište sastoji se od 2.0 litarskog benzinca snage 151 ks, novog 2.0 litarskog dizelaša snage 124 ks i 2.2 litarskog D-4D dizel motora snage 150 ks.

U Toyoti kažu da svaki motor u ovoj novoj gami ima niže emisije CO2, uz prosečno smanjenje od 12% za čitav asortiman. Verzija 2.0 litarskog dizel motora sa pogonom na prednje točkove opremljena je Toyotinom Stop & Start tehnologijom koja smanjuje emisije CO2 na samo 127 g/km.

Pored šestostepenog ručnog, u ponudi će biti i šestobrzinski automatski menjač kao i CVT transmisija.
Nova Toyota RAV4 stići će u prodajne salone početkom 2013. godine, kada će biti saopštena i njena cena.

Više fotografija Toyote RAV4 za 2013. pogledajte u našoj Galeriji.

Pročitajte o novoj generaciji Toyotinih modela koji su predstavljeni na auto-salonu u Parizu 2012.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: