Severni jelen jači i od Cee'd-a

Ekipa švedskog magazina Teknikens Värld stavila je na muke "testa severnog jelena" nekoliko popularnih modela, među kojima i novu Kiju Cee'd. Performanse novog Cee'd-a nisu zadovoljile kriterijume testa.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 23.11.2012.

13:52

Default images

Autori testa kojim se ispituje ponašanje automobila prilikom izbegavanja iznenadne prepreke na putu, pri brzini od oko 64 km/h kažu da je KIA Cee'd izgubila prijanjanje i da je elektronski sistem stabilnosti dozvolio da se automobil previše zanese.

U automobilu su se tokom testa nalazila četiri putnika i prtljag. Dodatno opterećenje svakako utiče na vozne karakteristike, ali ujedno simulira uslove porodičnog putovanja.

Prijanjanje je bilo loše uprkos Continental pneumaticima koji su dali odličan rezultat prilikom testa zaustavnog puta od 100 - 0 km/h. Novom Ceed'd-u bilo je potrebno svega 37,8 metara da se zaustavi.

U magazinu Teknikens Värld ističu da se čak i prethodna generacija modela Cee'd, koja je takođe imala loše rezultate na ovom testu, pokazala bolje od nove verzije. Interesantno je da je novi Hyundai i30, koji sa Cee'd-om deli veliki broj komponenti i sklopova, bio uspešan na ovom testu. Sa brzinom kretanja od 75 km/h, i30 našao se u vrhu u svoje klase.

U kompaniji KIA su izjavili da su veoma izneneđeni i da će ozbiljno ispitati rezultate ovog testa.

Primerak automobila koji su koristili švedski novinari poslat je u Nemačku, u Kijin centar za razvoj i istraživanje.

Sa druge strane, predstavnici Kije u Švedskoj kazali su da se na testovima koje su oni sproveli Cee'd nije ponašao tako loše.

Iz magazina Teknikens Värld saopštili su da pristaju da ponove test i sa drugim primerkom Cee'd-a, ali takođe sa pomenutim Continental pneumaticima.

Testu severnog jelena pored novog Cee'd-a podvrgnuti su i Volvo V40, Golf 7 i Ford Focus. Osim Kije Cee'd, svi ostali modeli prošli su uspešno ovaj test.

Zahvaljujemo se našem čitaocu swedenonline za dojavu.

Pogledajte kako je na testu severnog jelena prošao Jeep Cherokee.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: