Peugeot na auto-salonu u Parizu

Kao jedan od tri velika domaća izlagača na pariskom salonu automobila, Peugeot se potrudio da posetioce zadivi novim konceptima, ali i premijerama serijskih modela koji su najavljeni tokom 2012. godine.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.10.2012.

11:05

Default images

Centralno mesto na štandu Peugeota zauzima Onyx, “koncept superautomobila za 21. vek”. Reč je o vozilu čija karoserija je izrađena od ugljeničnih vlakana i teži oko 100 kg. Zahvaljujući tome, ukupna masa vozila iznosi svega 1.100 kg.

Peugeot Onyx dugačak je 4,65, širok 2,20, a visok svega 1,13 m. Krov kabine zajedno sa vetrobranski staklima i prozorima čini jedinstvenu prozirnu vizuelnu celinu. Na 20 inčnim alu felnama nalaze se Michelin pneumatici koji su specijalno dizajnirani za ovaj koncept.

Za pogon je zadužen 3.7 litarski V8 motor koji razvija 600 ks. Snaga se prenosi na točkove pomoću šestostepenog sekvencijalnog menjača. Kao dodatak pogonu, ugrađen je i pomoćni elektromotor koji pruža dodatnih 80 ks koji su na raspolaganju kada vozač ima potrebu za snažnijim ubrzanjem.
Pored četvorotočkaša Onyxa, izložen je i koncept skutera/motocikla sa istim imenom i sličnim stlilskim karakteristikama. Za pogon se koristi plug-in hibrid ukupne snage 45 kW i 58 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

Predviđen radijus kretanja ako se vozi isključivo na struju je do 30 km, pri brzinama ne većim od 50 km/h. Maksimalan domet sa punim rezervoarom iznosi oko 500 km, a najveća brzina koju je u stanju da razvije, 150 km/h.
Peugeot 2008 koncept
Peugeot Onyx nije jedini novi koncept koji je francuska kompanija predstavila na auto-salonu u Parizu. Pored njega izložen je i kompaktni krosover 2008.

Koncept 2008 predstavlja evoluciju Peugeota Urban Crossover, koji je imao premijeru u aprilu 2012. na Sajmu automobila u Pekingu, a u odnosu na taj automobil, stilske promene su minimalne.

Iako u Peugeotu ističu da je reč o konceptu, 2008 predstavlja najavu serijskog modela koji će se na tržištu suprotstaviti Nissanu Juke i koji bi trebalo da se pojavi u prodaji toko 2013. godine.

Peugeot 2008 baziran je na modifikovanoj platformi modela 208. Ispod haube nalazi se trocilindrični 1.2 litarski turbo-punjeni motor sa 110 ks.
Peugeot 208 GTi
Svetsku premijeru u Parizu imao je i Peugeot 208 GTi. Prototip sportske verzije novog Peugeotovog modela 208 prikazan je još na Sajmu automobila u Ženevi, početkom marta 2012. godine.

GTi verzija niža je i šira od standarne 208-ice, a ispod haube nalazi se moćni 1.6 litarski turbo-benzinski agregat, koji se koristi i u Peugeotu RCZ. Ovaj motor u stanju je da razvije 200 ks i 275 Nm maksimalnog obrtnog momenta, a povezan je sa šestostepenim ručnim menjačem.

U Peugeotu tvrde da 208 GTi od 0 do 100 km/h ubrzava za manje od 7 sekundi, pre nego što dostigne maksimalnih 225 km/h.
Peugeot 208 GTi
Prednji deo vozila proširen je na lukovima oko točkova za 10, a zadnji za 20 mm. Pored oslanjanja, unapređen je i upravljački sistem automobila, a ugrađeni su roll-bar dodaci kako bi se zaštitili putnici u slučaju prevrtnja vozila.

Dizajnirane su i posebne 17 inčne alu felne, na kojima se nalaze pneumatici dimenzija 205/45. Kako bi se automobil težak 1160 kg brže i sigurnije zaustavio, poboljšane su kočne karakteristike pre svega zahvaljujući unapređenom sistemu kočnica i većim diskovima dimenzija 302 mm na prednjim i 249 mm na zadnjim točkovima.

Unutrašnjost automobila obogaćena je kožnim materijalima, od upravljača i naslona za ruke u vratima, pa do sportskih sedišta. Peugeot za sada nije saopštio koliko će model 208 GTi koštati kada se na proleće 2013. godine nađe u prodajnim salonima.
Peugeot 301
Na auto-salonu u Parizu predstavljena je i niskobudžetna kompaktna limuzina 301 namenjen pre svega automobilskim tržištima koja su u razvoju. Ovim modelom fancuska kompanija želi da pokrije tržišta od Turske, preko centralne i istočne Evrope, Rusije, Ukrajine, Grčke, Bliskog istoka, pa sve do afričkih zemalja i tržišta Latinske Amerike.

Peugeot 301 dugačak je 4.440mm, međuosovinsko rastojanje iznosi 2.650 mm, dok prtljažnik nudi korisnu zapreminu od 506 litara. Automobil će u početku biti dostupan u dve benzinske i jednoj dizel varijanti. Najslabiji motor u ponudi biće 1.2 litarski trocilindrični VTi benzinac od 71 ks, a kupci će moći da biraju između verzije sa ručnim ili automatizovanim manuelnim menjačem.

Drugi benzinski motor u gami je 1.6 litarski VTi od 115 ks. Ovaj agregat može biti u paru sa manuelnom ili automatskom transmisijom, dok je 1.6 litarski HDi od 92 ks dostupan jedino u varijanti sa ručnim menjačem. Automobil će se proizvoditi u fabrici u Španskom Vigu, a prodaja startuje u novembru i to najpre na turskom tržištu.
Peugeot RCZ R za 2013.
U Parizu je izložen i restilizovani Peugeot RCZ za 2013. godinu. Prednji deo ovog sportskog automobila redizajniran je u skladu sa najnovijom generacijom modela francuskog proizvođača.

Budućim vlasnicima Peugeota RCZ na raspolaganju će biti navigacioni sistem Connect koji se prvi put pojavio na modelu 508. U okviru ovog sistema dostupan je 7 inčni ekran, Bluetooth i USB konekcije, CD/mp3 radio uređaj.

Kupcima će biti dostupne dve benzinske i jedna dizel pogonska jedinica. Slabiji 1.6 litarski THP benzinski motor razvija 156 ks i 240 Nm obrtnog momenta, dok snažnija verzija raspolaže sa 200 ks, a maksimalni obrtni moment iznosi 275 Nm. Što se tiče dizel motora, Peugeot će u redizajnirani RCZ ugrađivati 2.0 litarski HDi sa 163 ks i 340 Nm obrtnog momenta.

Najslabija verzija Peugeota RCZ biće uparena sa šestostepenim ručnim ili automatskim menjačem, dok će dizelaš i snažniji benzinac za prenos snage koristiti isključivo manuelnu transmisiju.
Peugeot RCZ R za 2013.
Pored standardnog modela, Peugeot je u Parizu izložio i posebnu verziju sa oznakom RCZ R. Reč je automobilu koji će razlikovati po kozmetičkim detaljima, ali pre svega po snažnijem motoru i unapređenom oslanjanju. Peugeot RCZ R pogoniće 1.6 litarski THP agregat koji razvija čak 260 ks.

Oba modela naći će se u prodajnim salonima u prvom tromesečju 2013. godine.

Pogledajte galeriju fotografija sa salona automobila u Parizu.

Više informacija o premijerama na sajmu automobila u Parizu možete pročitati u našem Specijalu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: