Toyota Verso za 2013.

Toyota je najavila da će tri njena modela iz C segmenta imati premijere na auto-salonu u Parizu. Već smo videli kako izgleda novi Auris, a zahvaljujući prvim fotografijama i tehničkim detaljima, sada smo u prilici da se upoznamo i sa restilizovanim Versom.

Izvor:

S obzirom da je u pitanju redizajn, osnovna forma karoserije modela Verso za 2013. ostala je nepromenjena.

Izmene su se očekivano dogodile na prednjem delu automobila, a nastale su na osnovu restilizacije tog dela vozila koja je sprovedena na poslednjoj generaciji Toyotinih modela.

Tako na donjem delu branika dominira velika, trapezoidna maska hladnjaka, čiji smo oblik već videli na novom Aurisu i hibridnom Yarisu.

Sklop farova i gornje rešetke maske hladnjaka, kao i svetla za maglu, restilizovani su tako da se uklope u dizajn novog Aurisa, a u okviru prednjih svetlosnih grupa nalaze se i LED dnevna svetla.

Spoljni retrovizori su nešto manji nego na aktuelnoj verziji i u njih su ugrađeni pokazivači pravca.

Zadnji branik preoblikovan je tako da je njegov donji deo zauzeo mali difuzor.

U unutrašnjosti Toyota je radila na unapređenju materijala kojim su obložena sedišta i tapacirung, dok su skuplje verzije opremljene Nappa kožom. Kao opcija, u ponudi je i veliki panoramski krov, koji se prostire do sredine drugog reda sedišta.

Promenjena je i grafika instrument table. Njeno pozadinsko svetlo je u beloj boji, dok je osvetljenje drugih komandi, poput klima uređaja, dugmeta za startovanje motora i elektropodizača stakala, tamno narandžasto.

U Toyoti kažu da je pomoću njihovog sistema Easy Flat-7 moguće podestiti sedam sedišta u kabini u 32 različite kombinacije.

Sa sva tri reda sedišta, prtljažni prostor ima zapreminu od 155 litara, a ona se, uklanjanjem poslednje klupe, povećava na 440 litara. Obaranjem drugog reda sedišta, dobija se koristan prostor koji u osnovi iznosi 1.430 sa 1.575 mm.

Paletu motora čine dva benzinska i tri dizel agregata. Slabiji 1.6 litarski benzinac razvija 132 ks, a snažniji, 1.8 litarski, 147 ks.

Što se tiče dizelaša, 2.0 litarski D-4D raspolaže sa 126 ks, dok je 2.2 litarski D-CAT agregat u ponudi sa 150 i 177 ks.

Redizajnirani Verso proizvodiće se u Toyotinoj fabrici u Turskoj. Japanska kompanija očekuje da sa proizvodnih traka u 2013. siđe oko 50.000 jedinica.

Osim modela Verso za 2013. i novog Aurisa, na Sajmu automobila u Parizu Toyota će prikazati i Auris karavan, tako da uskoro očekujemo i prve detalje i fotografije i ovog modela.

Pročitajte o novo Toyoti Auris.

Vozili smo: Toyota Yaris Hybrid.

Vesti

Ford ponudio rivalima svoje patente za EV vozila

Posle Tesla Motorsa koji je 2014. objavio da odustaje od zaštite svojih EV patenata i kompanije Toyota koja je početkom 2015. na sličan način “poklonila” svetu tehnologiju automobila na vodonik, i Ford će omogućiti rivalima pristup tehnologiji hibridnih i električnih vozila - ali uz određenu nadoknadu.

Vesti četvrtak 28.05. 13:38 Komentara: 0

Ponovo opoziv zbog problema sa vazdušnim jastucima

Honda je objavila da će na vanredni servis pozvati još 340.000 vozila sa japanskog tržista, kako bi zamenila defektne vazdušne jastuke proizvođača Takata. Tako je ukupan broj vozila koja će morati da budu pregledana u servisu zbog rizika od neispravnih jastuka, počev od 2008. godine, dostigao 36 miliona.

Vesti četvrtak 28.05. 11:41 Komentara: 1

Novi Audi A8 biće opremljen auto-pilotom

U Audiju naporno rade na nasledniku aktuelne top limuzine koji će se na tržištu suprotstaviti Mercedesu S klase. Aduti novog Audija A8 biće nove napredne tehnologije, među kojima je i sistem za vožnju uz pomoć auto-pilota.

Vesti sreda 27.05. 13:08 Komentara: 15

Mercedes: U Bremen stižu roboti ali i novi radnici

U trenutku kada Mercedes C klase postiže izvanredne prodajne rezultate, nemački proizvođač ne spava na lovorikama, već planira nove investicije kako bi se proizvodni pogon pripemio za sledeću generaciju ovog modela. Tako će u fabriku u Bremenu, gde se izrađuje aktuelna C klasa, biti uloženo 750 miliona evra.

Vesti sreda 27.05. 11:47 Komentara: 8
strana 1 od 1008 idi na stranu