Nissan u Parizu 2012.

Na sajmu automobila u Parizu, Nissan nam je predstavio krosover koncept TeRRa sa pogonom na vodonik, osveženi kupe i roudster 370Z i sportski Juke NISMO.

Izvor:
Nissan TeRRa
Nissan TeRRa

U Nissanu kažu da je krosover TeRRa razvijen isključivo kao koncept sa namerom da se javnost upozna sa dosadašnjim napretkom japanske kompanije kada je reč o vozilima sa vodoničnim gorivim ćelijama.

Prema njihovim rečima, TeRRa predstavlja dokaz da je takva vrsta vozila već spremna za serijsku proizvodnju, pod uslovom da vodonik kao gorivo postane dostupan velikom broju korisnika.

Nissan TeRRa
Nissan TeRRa

Po dimenzijama TeRRa je kompaktni krosover, dužine 4.160 mm, širine 1.800 mm i visine 1.560 mm, koji će se kretati pomoću tri elektromotora (1 napred, 2 pozadi).

Motori će se napajati energijom koju proizvode vodonične gorive ćelije. Prednji motor, koji pokreće prednje točkove, identičan je elektromotoru iz modela LEAF, dok će se ostala dva električna agregata nalaziti unutar zadnjih točkova.

Nissan 370Z Coupe
Nissan 370Z Coupe

Evropsku premijeru u Parizu imao je Nissan 370Z za 2013. godinu. Nissanov sportski automobil prikazan je sa restilizovanim prednjim delom i vertikalno postavljenim dnevnim LED svetlima koja se nalaze na krajevima prednjeg branika.

U ponudi su nove boje karoserije, kao i redizajnirane 18 i 19 inčne alu felne.

Od ranije poznat 3.7 litarski V6 razvija 328 ks, a snaga se može prenositi preko šestostepenog ručnog ili sedmostepenog automatskog menjača.

Nissan 370Z Coupe
Nissan 370Z Coupe

Juke NISMO, koji će se u prodaji pojaviti početkom 2013. godine, vizuelno se razlikuje od standarnog modela pre svega po aerodinamičkim dodacima i proširenim krilima oko točkova, a izmenjen je i dizajn prednjeg i zadnjeg branika.

Točkovi od 18 inča standardni su deo opreme, a osim poboljšanog upravljačkog sistema, modifikovano je i oslanjanje.

Nissan Juke NISMO
Nissan Juke NISMO

Za pogon se koristi unapređena verzija 1.6 litarskog turbo-punjenog motora sa direktnim ubrizgavanjem. Ovaj agregat sada je u stanju da razvije 200 ks, pri 6.000 o/min, i 250 Nm maksimalnog obrtnog momenta koji je dostupan od 2.400 do 4.800 o/min.

U verziji sa pogonom na prednjim točkovima, Juke NISMO od 0 do 100 km/h ubrzava za 7,8 s, uz maksimalnu brzinu koja iznosi 215 km/h.

Model sa pogonom na sva četiri točka standardno će biti opremljen CVT menjačem. Ubrzanje do 100 km/h postiže se za 8,2 s, a najveća brzina koju ova verzija može da postigne je 200 km/h.

Pogledajte galeriju fotografija sa sajma automobila u Parizu 2012.

Više informacija o premijerama na sajmu automobila u Parizu možete pročitati u našem Specijalu.

Vesti

Zašto bogati Kinezi izbegavaju Rolls-Royce?

Posle niza godina u kojima je imao rast isporuka u Kini, Rolls-Royce je zabeležio pad prodaje na ovom automobilskom tržištu. Ipak, to se nije odgodilo zato što su bogati Kinezi naglo osiromašili već iz sasvim drugog razloga.

Vesti utorak 7.07. 10:47 Komentara: 1

"Taksisti nestaju za 20 godina"

S obzirom na tehnološki razvoj i testiranja vozila sa auto-pilotom, očekujem da za 20 godina više neće biti taksija, izjavio je izvršni direktor kompanije Renault, Karlos Gosn.

Vesti utorak 7.07. 09:38 Komentara: 4

Mercedes obara sve rekorde

Nemački proizvođač luksuznih automobila povećao je u junu prodaju za 19,3 odsto u odnosu na isti period 2014, što je najbolji istorijski rezultat zabeležen u tom mesecu. Broj prodatih Mercedesa u junu dostigao je 169.616 jedinica.

Vesti ponedeljak 6.07. 14:09 Komentara: 18

Jaguar F-Pace SUV debitovao na Tour de France

Publika koja je pratila start trke Tour de France 2015. imala je priliku da vidi uživo prvi SUV model marke Jaguar. Prototip F-Pace učestvovao je kao servisno vozilo na otvaranju najprestižnijeg biciklističkog takmičenja na svetu.

Vesti ponedeljak 6.07. 13:45 Komentara: 2

Autoban ne podnosi dobro vrućinu

Osim što stvaraju probleme stanovništvu, vrućine koje su zahvatile Evropu ne pogoduju ni kolovozu na autoputevima. Tako su se na čuvenom nemačkom autobanu pojavile naprsline i oštećenja izazvana visokim temperaturama.

Vesti ponedeljak 6.07. 12:25 Komentara: 18
strana 1 od 1023 idi na stranu