Opel Mokka sa naprednim sistemima

Sa potpuno novim modelom, Mokkom, Opel po prvi put donosi nove tehnologije i sisteme pomoći u vožnji u najmanji segment SUV vozila. Na taj način, Opelove tehnologije koje povećavaju bezbednost i udobnost u vožnji, biće dostupne širem segmentu kupaca.

Izvor:

Tehnologije koje će biti u ponudi u Opelu Mokka uključuju Opel Eye prednju kameru, Elektronsku kontrolu stabilnosti (ESC), Pomoć pri kretanju uzbrdo (HSA) i Pomoć pri spuštanju nizbrdo (HDC).

Opel Eye prednja kamera, koja se nalazi između vetrobrana i retrovizora, pomaže vozačima Mokke na dva različita načina. Kamera je u stanju da prepozna znakove na putu i ​​oznake saobraćajnih traka, pa pruža osnovu za sistem prepoznavanja saobraćajnih znakova (TSR), upozorenje o napuštanju trake (LDW) i upozorenje na čeoni sudar (FCA).

Sistem prepoznavanja saobraćajnih znakova čita ograničenja brzine, zabrane preticanja i mnoge druge znakove i prikazuje ih na instrument tabli.

Sisitem upozorenja o napuštanju trake upozorava vozača kada nenamerno napusti svoju traku. Ovo pomaže u sprečavanju opasnih situacija, kao na primer kada vozač zaspi za volanom.

Upozorenje o napuštanju trake može da se uključi ili isključi preko tastera. Kada je aktivno, ono upozorava vozača zvučnim signalom i treperenjem ikone na instrument tabli.

Upozorenje na čeoni sudar (FCA) opominje vozača glasnim alarmom, kao i vizuelnim upozorenjem na instrument tabli ako se vozilo nađe u kritičnoj situaciji gde je sudar sa vozilom ispred neminovan. FCA upozorava i na objekte u kretanju i u mirovanju.

Vozač može podesiti osetljivost FCA preko kontrola na volanu.

Pored toga, Opel Mokka je jedan od retkih automobila u svom segmentu koji nudi pomoć pri kretanju uzbrdo (HSA) i pomoć pri spuštanju nizbrdo (HDC), kao standardni deo ESC-a, kako za varijantu sa pogonom na svim točkovima, tako i za pogon na prednjim točkovima.

HSA sprečava da vozilo krene unazad čak i nakon što je ručna kočnica spuštena. HDC funkcija je veoma korisna u obrnutom scenariju, kada se vozilo spušta niz strminu.

Ona se može aktivirati pritiskom na dugme. Tada vozač može da odredi i ograniči brzinu kojom vozilo treba da se spusti. Automatizovana kontrola brzine znači da vozač ne mora da primenjuje kočnice da bi se spustio nizbrdo.

Ovo je posebno korisno u ograničenim uslovima, kao što su zaleđene površine ili makadamski putevi, na kojima je važno održati konstantnu brzinu.

Drugi ključni sistem pomoći vozaču koji je dostupan u Mokki je Opelovo biksenonsko prilagodljivo prednje osvetljenje (AFL+) koje preko jedanaest različitih funkcija osvetljenja prilagođava svoj intenzitet i opseg tako da odgovara preovlađujućim uslovima vožnje i puta.

AFL+ funkcije uključuju svetla za seoske puteve, svetla za autoput, svetla za vožnju u gradu, svetla za vožnju u pešačkim zonama, svetla za loše vremenske uslove, duga svetla, statična ugaona svetla, dinamična ugaona svetla, LED dnevna svetla i asistenciju dugih svetala. Ovo poslednje podešava duga svetla automatski, tako da vozač koji je napred nije zaslepljen.

U poređenju sa konvencionalnim dugim svetlima, LED dnevna svetla smanjuju potrošnju goriva jer zahtevaju znatno manje električne energije. LED svetla imaju vek trajanja koji je i do 30 puta duži nego kod H7 halogenih sijalica.

Opel Mokka stiže na naše tržište sredinom novembra 2012. godine, kada će biti poznata cena ovog modela u Srbiji. Početna cena u Nemačkoj iznosi 18.990 evra.

Saznajte tehničke detalje Opela Mokka.

Pročitajte o novom modelu Opel ADAM.

Vesti

Renault Clio sa 275 ks!

Renault Sport obeležava 40 godina postojanja konceptom Clio RS 16, za koji kažu da je najbrži automobil koji je izašao iz radionice ovog odeljenja.

Vesti petak 27.05. 15:28 Komentara: 50
strana 1 od 1133 idi na stranu