Opel Mokka sa naprednim sistemima

Sa potpuno novim modelom, Mokkom, Opel po prvi put donosi nove tehnologije i sisteme pomoći u vožnji u najmanji segment SUV vozila. Na taj način, Opelove tehnologije koje povećavaju bezbednost i udobnost u vožnji, biće dostupne širem segmentu kupaca.

Podeli

Tehnologije koje će biti u ponudi u Opelu Mokka uključuju Opel Eye prednju kameru, Elektronsku kontrolu stabilnosti (ESC), Pomoć pri kretanju uzbrdo (HSA) i Pomoć pri spuštanju nizbrdo (HDC).

Opel Eye prednja kamera, koja se nalazi između vetrobrana i retrovizora, pomaže vozačima Mokke na dva različita načina. Kamera je u stanju da prepozna znakove na putu i ​​oznake saobraćajnih traka, pa pruža osnovu za sistem prepoznavanja saobraćajnih znakova (TSR), upozorenje o napuštanju trake (LDW) i upozorenje na čeoni sudar (FCA).

Sistem prepoznavanja saobraćajnih znakova čita ograničenja brzine, zabrane preticanja i mnoge druge znakove i prikazuje ih na instrument tabli.

Sisitem upozorenja o napuštanju trake upozorava vozača kada nenamerno napusti svoju traku. Ovo pomaže u sprečavanju opasnih situacija, kao na primer kada vozač zaspi za volanom.

Upozorenje o napuštanju trake može da se uključi ili isključi preko tastera. Kada je aktivno, ono upozorava vozača zvučnim signalom i treperenjem ikone na instrument tabli.

Upozorenje na čeoni sudar (FCA) opominje vozača glasnim alarmom, kao i vizuelnim upozorenjem na instrument tabli ako se vozilo nađe u kritičnoj situaciji gde je sudar sa vozilom ispred neminovan. FCA upozorava i na objekte u kretanju i u mirovanju.

Vozač može podesiti osetljivost FCA preko kontrola na volanu.

Pored toga, Opel Mokka je jedan od retkih automobila u svom segmentu koji nudi pomoć pri kretanju uzbrdo (HSA) i pomoć pri spuštanju nizbrdo (HDC), kao standardni deo ESC-a, kako za varijantu sa pogonom na svim točkovima, tako i za pogon na prednjim točkovima.

HSA sprečava da vozilo krene unazad čak i nakon što je ručna kočnica spuštena. HDC funkcija je veoma korisna u obrnutom scenariju, kada se vozilo spušta niz strminu.

Ona se može aktivirati pritiskom na dugme. Tada vozač može da odredi i ograniči brzinu kojom vozilo treba da se spusti. Automatizovana kontrola brzine znači da vozač ne mora da primenjuje kočnice da bi se spustio nizbrdo.

Ovo je posebno korisno u ograničenim uslovima, kao što su zaleđene površine ili makadamski putevi, na kojima je važno održati konstantnu brzinu.

Drugi ključni sistem pomoći vozaču koji je dostupan u Mokki je Opelovo biksenonsko prilagodljivo prednje osvetljenje (AFL+) koje preko jedanaest različitih funkcija osvetljenja prilagođava svoj intenzitet i opseg tako da odgovara preovlađujućim uslovima vožnje i puta.

AFL+ funkcije uključuju svetla za seoske puteve, svetla za autoput, svetla za vožnju u gradu, svetla za vožnju u pešačkim zonama, svetla za loše vremenske uslove, duga svetla, statična ugaona svetla, dinamična ugaona svetla, LED dnevna svetla i asistenciju dugih svetala. Ovo poslednje podešava duga svetla automatski, tako da vozač koji je napred nije zaslepljen.

U poređenju sa konvencionalnim dugim svetlima, LED dnevna svetla smanjuju potrošnju goriva jer zahtevaju znatno manje električne energije. LED svetla imaju vek trajanja koji je i do 30 puta duži nego kod H7 halogenih sijalica.

Opel Mokka stiže na naše tržište sredinom novembra 2012. godine, kada će biti poznata cena ovog modela u Srbiji. Početna cena u Nemačkoj iznosi 18.990 evra.

Saznajte tehničke detalje Opela Mokka.

Pročitajte o novom modelu Opel ADAM.

Vesti

Opel ima novi plan za najvažnije afričko tržište

Osim što će svoja vozila prodavati uz pomoć novog partnera, Opel sprema “ofanzivu” novih modela u Južnoj Africi. Istovremeno, bivši vlasnik ove nemačke auto-marke, General Motors, odlučio je da sa južnoafričkog tržišta od 1. januara 2018. povuče svoj brend Chevrolet.

Vesti četvrtak 23.11. 12:55 Komentara: 0

Ford Kuga N1 za firme i preduzetnike

Ford je u svojoj prodajno-servisnoj mreži u Srbiji ponudio preduzećima, preduzetnicima i svim pravnim subjektima koji imaju pravo na povrat poreza na dodatu vrednost, SUV model Kuga u N1 verziji po ceni od 16.125 evra, u dinarskoj protivvrednosti, bez PDV-a.

Vesti sreda 22.11. 12:06 Komentara: 16

Zaboravljeni auto-brend vraća se u Evropu

Nekadašnja nemačka automobilska marka Borgward, koja je obnovljena 2015. posle pola veka hibernacije i čija su vozila odnedavno dostupna na kineskom tržištu, stiže u prodajne salone u Evropi u prvom tromesečju 2018.

Vesti utorak 21.11. 12:31 Komentara: 32
strana 1 od 1286 idi na stranu