Opel Mokka sa naprednim sistemima

Sa potpuno novim modelom, Mokkom, Opel po prvi put donosi nove tehnologije i sisteme pomoći u vožnji u najmanji segment SUV vozila. Na taj način, Opelove tehnologije koje povećavaju bezbednost i udobnost u vožnji, biće dostupne širem segmentu kupaca.

Izvor:

Tehnologije koje će biti u ponudi u Opelu Mokka uključuju Opel Eye prednju kameru, Elektronsku kontrolu stabilnosti (ESC), Pomoć pri kretanju uzbrdo (HSA) i Pomoć pri spuštanju nizbrdo (HDC).

Opel Eye prednja kamera, koja se nalazi između vetrobrana i retrovizora, pomaže vozačima Mokke na dva različita načina. Kamera je u stanju da prepozna znakove na putu i ​​oznake saobraćajnih traka, pa pruža osnovu za sistem prepoznavanja saobraćajnih znakova (TSR), upozorenje o napuštanju trake (LDW) i upozorenje na čeoni sudar (FCA).

Sistem prepoznavanja saobraćajnih znakova čita ograničenja brzine, zabrane preticanja i mnoge druge znakove i prikazuje ih na instrument tabli.

Sisitem upozorenja o napuštanju trake upozorava vozača kada nenamerno napusti svoju traku. Ovo pomaže u sprečavanju opasnih situacija, kao na primer kada vozač zaspi za volanom.

Upozorenje o napuštanju trake može da se uključi ili isključi preko tastera. Kada je aktivno, ono upozorava vozača zvučnim signalom i treperenjem ikone na instrument tabli.

Upozorenje na čeoni sudar (FCA) opominje vozača glasnim alarmom, kao i vizuelnim upozorenjem na instrument tabli ako se vozilo nađe u kritičnoj situaciji gde je sudar sa vozilom ispred neminovan. FCA upozorava i na objekte u kretanju i u mirovanju.

Vozač može podesiti osetljivost FCA preko kontrola na volanu.

Pored toga, Opel Mokka je jedan od retkih automobila u svom segmentu koji nudi pomoć pri kretanju uzbrdo (HSA) i pomoć pri spuštanju nizbrdo (HDC), kao standardni deo ESC-a, kako za varijantu sa pogonom na svim točkovima, tako i za pogon na prednjim točkovima.

HSA sprečava da vozilo krene unazad čak i nakon što je ručna kočnica spuštena. HDC funkcija je veoma korisna u obrnutom scenariju, kada se vozilo spušta niz strminu.

Ona se može aktivirati pritiskom na dugme. Tada vozač može da odredi i ograniči brzinu kojom vozilo treba da se spusti. Automatizovana kontrola brzine znači da vozač ne mora da primenjuje kočnice da bi se spustio nizbrdo.

Ovo je posebno korisno u ograničenim uslovima, kao što su zaleđene površine ili makadamski putevi, na kojima je važno održati konstantnu brzinu.

Drugi ključni sistem pomoći vozaču koji je dostupan u Mokki je Opelovo biksenonsko prilagodljivo prednje osvetljenje (AFL+) koje preko jedanaest različitih funkcija osvetljenja prilagođava svoj intenzitet i opseg tako da odgovara preovlađujućim uslovima vožnje i puta.

AFL+ funkcije uključuju svetla za seoske puteve, svetla za autoput, svetla za vožnju u gradu, svetla za vožnju u pešačkim zonama, svetla za loše vremenske uslove, duga svetla, statična ugaona svetla, dinamična ugaona svetla, LED dnevna svetla i asistenciju dugih svetala. Ovo poslednje podešava duga svetla automatski, tako da vozač koji je napred nije zaslepljen.

U poređenju sa konvencionalnim dugim svetlima, LED dnevna svetla smanjuju potrošnju goriva jer zahtevaju znatno manje električne energije. LED svetla imaju vek trajanja koji je i do 30 puta duži nego kod H7 halogenih sijalica.

Opel Mokka stiže na naše tržište sredinom novembra 2012. godine, kada će biti poznata cena ovog modela u Srbiji. Početna cena u Nemačkoj iznosi 18.990 evra.

Saznajte tehničke detalje Opela Mokka.

Pročitajte o novom modelu Opel ADAM.

Vesti

Oslobođena zver iz Švedske sa preko 1500 konja

Jedan od najsnažnijih i najekskluzivnijih super-sportskih modela današnjice, švedski Koenigsegg Regera, pojavio se na manifestaciji Goodwood Festival of Speed u Engleskoj i privukao pažnju ljubitelja automobila koji su pokušavali da ga uslikaju.

Vesti utorak 30.06. 15:40 Komentara: 16

Škoda proizvela pola miliona Rapida

Iz fabrika češkog proizvođača za tri godine izašlo je 500 hiljada primeraka modela Rapid u sedan i hečbek verzijama. Limuzina je predstavljena 2012. a godinu dana kasnije pridružio joj se i Rapid Spaceback.

Vesti utorak 30.06. 12:49 Komentara: 7

Renault Talisman menja Lagunu i Latitude

Po svemu sudeći, osim limuzine Latitude, u istoriju odlazi i Renault Laguna. Umesto dva modela koji poslednjih godina nisu ostvarili dobre prodajne rezultata, francuski proizvođač ponudiće kupcima potpuno novi sedan - Talisman.

Vesti utorak 30.06. 08:12 Komentara: 16

Hyundai Creta - novi mali SUV

Hyundai je u Indiji predstavio novi globalni model koji će se na tržištu takmičiti sa SUV vozilima kao što su Renault Captur, Opel Mokka, Peugeot 2008, Nissan Juke, Mazda CX-3 ili Honda HR-V.

Vesti ponedeljak 29.06. 14:15 Komentara: 15

BMW pokrenuo letnju prodajnu akciju "staro za novo"

U subotu je u BMW salonu u Beogradu održana manifestacija "Dan korišćenih vozila". Tom prilikom predstavnici medija i klijenti upoznali su se sa pogodnostima letnje akcijske ponude - zamene vozila po sistemu staro za novo i 1000 € bonusa za kupovinu novog vozila.

Vesti ponedeljak 29.06. 13:17 Komentara: 3

Poslednji Top Gear sa Klarksonom

U nedelju 28. juna na kanalu BBC 2 emitovana je posednja epizoda serijala Top Gear sa Klarksonom, Hamondom i Mejom. Emisija je sastavljena od neobjavljenog materijala koji je snimljen pre nego što je Džeremi Klarkson dobio otkaz zbog fizičkog napada na producenta a nakon emitovanja, on se izvinio gledaocima zbog načina na koji se sve završilo.

Vesti ponedeljak 29.06. 11:54 Komentara: 24
strana 1 od 1020 idi na stranu