Smart ForStars - pokretni bioskop

Kompanija Smart je na Sajmu automobila u Parizu predstavila koncept ForStars. Ovo vozilo zanimljivo je po tome što na haubi ima ugrađen eksterni video projektor, sa kojeg se slika emituje na bilo koju vertikalnu ravnu površinu ispred automobila.

Izvor:

Kako kažu u Smartu, namera im je bila da na ovom koncept predstave dizajn koji će obeležiti sledeću generaciju modela ForTwo.

ForStars ima samo neke prepoznatljive obrise karkteristične za Smart, i to ako se posmatra sa boka, dok prednji i zadnji deo automobila donose inovacije u izgledu.

Dizajneri Smarta osmislil su panoramski krov koji se prostire čitavom dužinom automobila, i nastavlja na zadnje staklo na vratima prtljažnika.

Sportskom izgledu koncepta ForStars doprinose i veliki 21 inčni alu točkovi sa pneumaticima dimenzija 245/35.

Jedan od najinterseantnijih detalja na Smartu ForStars jeste eksterni video projektor.

Umesto da ga instaliraju u kabinu, u Smartu su se odlučili da ga premeste na prednji deo haube, na mesto gde se kod nekih sportskih automobila nalazi usisnik za vazduh.

Slika se naravno projektuje spolja – potrebno je samo da se parkirate ispred nekog zida svetle boje. Na taj način, uz automobil dobijate i vaš privatni “drive-in” bioskop.

U Smartu su koncept ForStars opisali kao SUC (sports utility coupe). Automobil je dugačak 3.550 mm, širok 1.710, a visok 1.505 mm, i ima mesta za dva putnika.

U odnosu na standardni Smart ForTwo, koncept ForStars je dosta širi i duži, a međuosovinsko rastojanje veće je za oko 60 cm, tako da ovo vozilo prevazilazi okvire i namenu klasičnog Smartovog dvoseda.

Kao što se i očekuje od jednog ovakvog koncepta, ForStars ima futuristički enterijer u kome dominiraju bela i crvena boja.

Pogonski sistem preuzet je iz električnog modela ForTwo Brabus EV. Sastoji se iz litijum-jonske baterije kapaciteta 17.6 kWh i elektromotora koji se nalazi na zadnjoj osovini, a razvija 80 ks i 135 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

Maksimalna brzina koncepta ForStars iznosi 130 km/h.

Izgleda da je Smart odlučio da pokuša da osvoji deo tržišta koji pripada MINI-ju. Hoće li se to i ostvariti, zavisi od toga da li će i kakav serijski model proisteći iz koncepta ForStars.

Pogledajte galeriju fotografija sa auto-salona u parizu 2012.

Više informacija o premijerama na sajmu automobila u Parizu možete pročitati u našem Specijalu.

Vesti

Zašto bogati Kinezi izbegavaju Rolls-Royce?

Posle niza godina u kojima je imao rast isporuka u Kini, Rolls-Royce je zabeležio pad prodaje na ovom automobilskom tržištu. Ipak, to se nije odgodilo zato što su bogati Kinezi naglo osiromašili već iz sasvim drugog razloga.

Vesti utorak 7.07. 10:47 Komentara: 1

"Taksisti nestaju za 20 godina"

S obzirom na tehnološki razvoj i testiranja vozila sa auto-pilotom, očekujem da za 20 godina više neće biti taksija, izjavio je izvršni direktor kompanije Renault, Karlos Gosn.

Vesti utorak 7.07. 09:38 Komentara: 4

Mercedes obara sve rekorde

Nemački proizvođač luksuznih automobila povećao je u junu prodaju za 19,3 odsto u odnosu na isti period 2014, što je najbolji istorijski rezultat zabeležen u tom mesecu. Broj prodatih Mercedesa u junu dostigao je 169.616 jedinica.

Vesti ponedeljak 6.07. 14:09 Komentara: 18

Jaguar F-Pace SUV debitovao na Tour de France

Publika koja je pratila start trke Tour de France 2015. imala je priliku da vidi uživo prvi SUV model marke Jaguar. Prototip F-Pace učestvovao je kao servisno vozilo na otvaranju najprestižnijeg biciklističkog takmičenja na svetu.

Vesti ponedeljak 6.07. 13:45 Komentara: 2

Autoban ne podnosi dobro vrućinu

Osim što stvaraju probleme stanovništvu, vrućine koje su zahvatile Evropu ne pogoduju ni kolovozu na autoputevima. Tako su se na čuvenom nemačkom autobanu pojavile naprsline i oštećenja izazvana visokim temperaturama.

Vesti ponedeljak 6.07. 12:25 Komentara: 18
strana 1 od 1023 idi na stranu