Smart ForStars - pokretni bioskop

Kompanija Smart je na Sajmu automobila u Parizu predstavila koncept ForStars. Ovo vozilo zanimljivo je po tome što na haubi ima ugrađen eksterni video projektor, sa kojeg se slika emituje na bilo koju vertikalnu ravnu površinu ispred automobila.

Izvor:

Kako kažu u Smartu, namera im je bila da na ovom koncept predstave dizajn koji će obeležiti sledeću generaciju modela ForTwo.

ForStars ima samo neke prepoznatljive obrise karkteristične za Smart, i to ako se posmatra sa boka, dok prednji i zadnji deo automobila donose inovacije u izgledu.

Dizajneri Smarta osmislil su panoramski krov koji se prostire čitavom dužinom automobila, i nastavlja na zadnje staklo na vratima prtljažnika.

Sportskom izgledu koncepta ForStars doprinose i veliki 21 inčni alu točkovi sa pneumaticima dimenzija 245/35.

Jedan od najinterseantnijih detalja na Smartu ForStars jeste eksterni video projektor.

Umesto da ga instaliraju u kabinu, u Smartu su se odlučili da ga premeste na prednji deo haube, na mesto gde se kod nekih sportskih automobila nalazi usisnik za vazduh.

Slika se naravno projektuje spolja – potrebno je samo da se parkirate ispred nekog zida svetle boje. Na taj način, uz automobil dobijate i vaš privatni “drive-in” bioskop.

U Smartu su koncept ForStars opisali kao SUC (sports utility coupe). Automobil je dugačak 3.550 mm, širok 1.710, a visok 1.505 mm, i ima mesta za dva putnika.

U odnosu na standardni Smart ForTwo, koncept ForStars je dosta širi i duži, a međuosovinsko rastojanje veće je za oko 60 cm, tako da ovo vozilo prevazilazi okvire i namenu klasičnog Smartovog dvoseda.

Kao što se i očekuje od jednog ovakvog koncepta, ForStars ima futuristički enterijer u kome dominiraju bela i crvena boja.

Pogonski sistem preuzet je iz električnog modela ForTwo Brabus EV. Sastoji se iz litijum-jonske baterije kapaciteta 17.6 kWh i elektromotora koji se nalazi na zadnjoj osovini, a razvija 80 ks i 135 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

Maksimalna brzina koncepta ForStars iznosi 130 km/h.

Izgleda da je Smart odlučio da pokuša da osvoji deo tržišta koji pripada MINI-ju. Hoće li se to i ostvariti, zavisi od toga da li će i kakav serijski model proisteći iz koncepta ForStars.

Pogledajte galeriju fotografija sa auto-salona u parizu 2012.

Više informacija o premijerama na sajmu automobila u Parizu možete pročitati u našem Specijalu.

Vesti

Kako ćemo u budućnosti izbegavati crveno na semaforu

Vraćate se posle napornog radnog dana kući svojim automobilom, ali su se crvena svetla na semaforima urotila da vam dodatno zagorčaju život. Dok čekate da se promeni signal i nastavite vožnju, zamišljate kako bi izgledalo kad bi vas na semaforu uvek dočekivalo zeleno.

Vesti petak 21.10. 14:56 Komentara: 0

Kako funkcioniše novi Teslin auto-pilot (VIDEO)

Za razliku od prve verzije, koja se koristila uglavnom samo na autoputu, novi Teslin auto-pilot u stanju je da vas odveze od vaše kuće do posla - i da na kraju pronađe parking mesto i samostalno parkira automobil dok ste vi već za svojim kancelarijskim stolom.

Vesti petak 21.10. 11:11 Komentara: 10

Počinje Mercedesova zimska servisna akcija

Generalni distributer Mercedesa u Srbiji, Star Import, pokrenuo je servisnu akciju tokom koje će vlasnici automobila ove marke biti u prilici da pripreme svoje vozilo za predstojeće zimske dane po specijalnim uslovima.

Vesti četvrtak 20.10. 12:13 Komentara: 3
strana 1 od 1175 idi na stranu