MINI Paceman stiže u Pariz

MINI je i zvanično dobio još jednog člana sada već mnogobrojne porodice. Objavljeni su tehnički detalji i fotografije modela Paceman, koji predstavlja kombinaciju krosovera i kupea.

Automobili

Izvor: B92

Subota, 15.09.2012.

17:33

Default images

Nakon prvih fotografija serjskog modela koje su se nedavno pojavile na internetu, MINI je uoči Sajma automobila u Parizu 2012. otkrio sve adute kada je reč o Pacemanu.

Automobil je dugačak 4.109 mm (sportske Cooper S i Cooper SD verzije 4.115 mm), što znači da je za 24 mm kraći od modela Countryman. Od Countrymana je i niži za 31 mm, dok je klirens manji za 10 mm u odnosu na MINI-jev krosover.
Prednji deo Pacemana isti je kao i kod modela Contryman, a stilske razlike između dva automobila počinju iza A stubova.

Vrata na Pacemanu su nešto veća, linija krova se spušta prema zadnjem delu vozila, a zadnji bokovi su širi i naglašeniji.

Čitav zadnji deo Pacemana ima potpuno drugačiji dizajn u odnosu na Countryman i na određeni način definiše ovaj novi MINI.

Paceman ćete lako razlikovati po zakošenom zadnjem staklu, velikim, horizontalno orijentisanim stop svetlima i logotipu koji se prostire gotovo čitavom širinom trećih vrata automobila.
Kao i kod drugih MINI-ja, umesto klasične zadnje klupe nalaze se dva potpuno odvojena sedišta. Zapremina prtljažnika je 330 litara, a može se dodatno povećati obaranjem zadnjih sedišta na 1.080 litara.

U MINI-ju kažu da zahvaljujući spuštenoj šasiji i tvrđem oslanjanju Paceman pruža sportskiji osećaj u vožnji u odnosu na Countryman.
MINI Paceman će kupcima u početku biti ponuđen sa dva benzinska i dva dizel motora.

Paceman Cooper opremljen je 1.6 litarskim motorom sa 122 ks, što će ovoj verziji omogućiti da od 0 do 100 km/h stigne za 10,4 s, uz prosečnu potrošnju koja iznosi 6,0 l/100 km.

Snažniji benzinac, Cooper S, ispod haube ima pogonsku jedinicu iste radne zapremine, ali sa 184 ks. Shodno tome, ovaj model je znatno startniji, tako da mu 0-100 km/h treba svega 7,5 sekundi, dok je prosečna potrošnja neznatno viša i iznosi 6,1 l/100 km.
Osnovnu Cooper D dizel verziju pokreće 1.6 litarski turbo-punjeni motor koji razvija 112 ks. Ubrzanje slabijeg dizelaša 0-100 km/h iznosi 10,8 s, a prosečna fabrički deklarisana potrošnja 4,4 l/100 km.

Druga dizel opcija, Cooper SD, za pogon koristi 2.0 litarski motor sa 143 ks. Uz bolje ubrzanje (9,2 s), ovaj automobil naravno troši i nešto više goriva (4,6 l/100 km).

Sve četiri verzije standardno su povezane sa šestostepenim ručnim menjačem, a kao opcija dostupan je i šestostepeni automatski menjač.
Osim najsnažnijeg Pacemana Cooper S, koji ima MINI-jev ALL-4 pogon na svim točkovima kao standard, ostala tri modela dolaze sa pogonom na prednjim točkovima, ali se i kod njih ALL-4 može dobiti kao opcija.

Kupci će na prve primerke MINI-ja Paceman morati da sačekaju do marta 2013. godine, a početna cena ovog automobila u Velikoj Britaniji iznosiće 18.970 funti (oko 23.500 evra).

Pročitajte o MINI-ju JCW GP sa 218 ks.

Vozili smo MINI Coupe Cooper S.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

13 h

Podeli: