Zašto Greenpeace napada VW?

Jedan od najvažnijih novih modela u 2012. godini predstavljen je 4. septembra u Berlinu a prema zvaničnim fabričkim podacima, prosečna potrošnja goriva osnovnog Golfa 7 iznosiće 4,9l/100km. Ovaj podatak naterao je pristalice organizacije Greenpeace da izađu na ulicu i da protestuju.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 11.09.2012.

10:15

Default images

Ovaj protest nije organizovan zbog toga što su članovi organizacije za zaštitu životne sredine kao budući kupci razočarani prosečnom potrošnjom novog Golfa. Ne, oni protestuju jer Volkswagen nije proizveo automobil čija će potrošnja biti 3,0l/100km.

Prema rečima Wolfganga Lohbecka, stručnjaka za transport u Greenpeace-u, Golf 7 će u sledećih 10 godina biti najuticajniji model u klasi širom sveta, a drugi proizvođači će razvijati nove modele u odnosu na Golfove performanse. Kada uzmemo u obzir broj primeraka najnovije generacije Golfa koji će biti prodati, kao i sve konkurentske modele, zagađenje koje će proizvesti ovi automobili biće izuzetno veliko, a moglo je biti manje.

Lohbeck je izjavio da VW ima tehnologiju da proizvede Golfa koji će trošiti 3 litre goriva u proseku, ali ipak, ne koristi je.

"To je glupo i razočaraavjuće", izjavio je stručnjak iz Greenpeace-a, pri tom odbacujući doprinos električne verzije Golfa. "Električni Golf neće imati značajnu ulogu u smanjenju zagađenja jer će biti prodat u veoma malom broju primeraka. Najvažnije je da osnovna benzinska verzija bude što je moguće štedljivija".

Šef VW-a, Martin Winterkorn, izjavio je da mala grupa demonstranata greši i da je novi Golf odlično rešenje za nova poskupljenja cene goriva. Takođe, Martin Winterkorn je podsetio da će novi Golf Blue Motion dizel u proseku trošiti 3,2l/100km.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: