MINI JCW GP sa 218 ks

MINI će na Sajmu automobila u Parizu prikazati model kome bi retko koji tvrdokorni automobilista odoleo. Reč je o novoj generaciji MINI-ja John Cooper Works GP.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 07.09.2012.

10:20

Default images

Ovaj automobil među prvima su, sredinom maja 2012, videli fanovi MINI-ja, na manifestaciji MINI United, sa koje smo detaljno izveštavali na našem sajtu.

Proglašen od strane proizvođača kao “najbrži serijski MINI do sada”, odmah je privukao pažnju automobilske javnosti.

Naime, ovaj automobil prešao je krug na stazi Nürburgring Nordschleife za 8 minuta i 23 sekunde, što je za oko 19 sekundi bolji rezultat od prethodne generacije najbržeg MINI-ja.
Druga generacija modela MINI John Cooper Works GP nastavila je tradiciju svog prethodnika. Iz automobila su uklonjena zadnja sedišta kako bi vozilo bilo lakše, a izvršene su i prepravke na šasiji.

Ugrađen je podesivi sistem oslanjanja pomoću kojeg se MINI može dodatno spustiti do 20 mm. MINI JCW GP opremljen je poboljšanim kočnim sistemom i specijalnim sportskim pneumaticima dimenzija 215/40 , koji su montirani na 17 inčne četvorokrake točkove od lake legure.
Agresivnom sportskom izgledu automobila doprinose i aerodinamički dodaci na pragovima i lukovima oko točkova, zadnji difuzor i spojler od ugljeničnih vlakana na vrhu vrata prtljažnika.

Automobil je opremljen četvorocilindričnim 1.6 litarskim turbo-punjenim motorom iz kojeg su MINI-jevi inženjeri uspeli da “izvuku” dodatnih 7 ks u odnosu na standardni JCW model, tako da GP verzija raspolaže sa 218 ks.

Maksimalni obrtni moment iznosi 260 Nm, a snaga se prenosi na prednje točkove putem šestostepenog ručnog menjača.
MINI JCW GP u stanju je da od 0 do 100 km/h stigne za 6,3 sekunde, dok mu je za ubrzanje 80-120 km/h u petom stepenu prenosa potrebno 5,9 s. Maksimalna brzina iznosi 242 km/h.

Proizvodnja ovog automobila biće ograničena na 2.000 jedinica, a prvi primerci sići će sa proizvodnih traka do kraja 2012. godine.

Više fotografija MINI-ja JCW GP možete pogledati u našoj Galeriji.

Vozili smo MINI Coupe Cooper S.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: