Električni Megane

Nemačka kompanija Continental, koja je poznata po proizvodnji pneumatika, predstavila je koncept električne verzije Renaultovog modela Megane.

Automobili

Izvor: B92

Nedelja, 02.09.2012.

21:40

Default images

Ova vest ne predstavlja toliko iznenađenje ako se zna da kompanija Continental osim automobilskih guma proizvodi i električne pogonske sklopove za Fluence Z.E. i Kangoo Z.E.

Koncept električnog Megana takođe je opremljen jednim takvim motorom koji razvija 96 ks i 226 Nm. Uz pomoć ovog elektromotora, automobil od 0-100 km/h ubrzava za 11,9 sekundi.

Motor se napaja električnom energijom iz litijum-jonskih baterija koje se nalaze ispod poda automobila i čiji je kapacitet 18 kWh.
Prema rečima ljudi iz Continentala, automobil sa jednim punjenjem baterija može da pređe do 150 km. U toj kompaniji tvrde da se baterije pomoću opcije brzog punjenja mogu potpuno dopuniti za 2,5 sata.

Iz Continentala nisu saopštili za koliko sati bi se baterije napunile ako se pune na standardnoj kućnoj utičnici, ali zna se da je kod serijskog modela Fluence Z.E. za to potrebno 6-8 sati.
Nemačka kompanija ugradila je u ovaj koncept i sistem nazvan Accelerator Force Feedback Pedal (AFFP). U osnovi, reč je o tome da što se više baterije prazne, povećava se otpor na papučici gasa, čime se vozač upozorava da ima sve manje električne energije na raspolaganju i da treba da vozi ekonomičnije.

Boljoj ekonomičnosti u vožnji doprinose i specijalni Continental pneumatici čiji je otpor kotrljanja dodatno snižen za 10 %, čime je radijus kretanja automobila povećan za 10-ak kilometara.
U Continentalu kažu da je prototip električnog Megana razvijen za oko šest meseci i da je do sada tokom testiranja prešao preko 10.000 km.

Prema njihovim rečima, serijski model nije u planu, a glavni cilj ovog koncepta je razvoj i ispitivanje novih tehnologija koje će se koristiti u budućim vozilima sa nultom emisijom.

Vozili smo Renault Fluence Z.E.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: