Električni Megane

Nemačka kompanija Continental, koja je poznata po proizvodnji pneumatika, predstavila je koncept električne verzije Renaultovog modela Megane.

Izvor:

Ova vest ne predstavlja toliko iznenađenje ako se zna da kompanija Continental osim automobilskih guma proizvodi i električne pogonske sklopove za Fluence Z.E. i Kangoo Z.E.

Koncept električnog Megana takođe je opremljen jednim takvim motorom koji razvija 96 ks i 226 Nm. Uz pomoć ovog elektromotora, automobil od 0-100 km/h ubrzava za 11,9 sekundi.

Motor se napaja električnom energijom iz litijum-jonskih baterija koje se nalaze ispod poda automobila i čiji je kapacitet 18 kWh.

Prema rečima ljudi iz Continentala, automobil sa jednim punjenjem baterija može da pređe do 150 km. U toj kompaniji tvrde da se baterije pomoću opcije brzog punjenja mogu potpuno dopuniti za 2,5 sata.

Iz Continentala nisu saopštili za koliko sati bi se baterije napunile ako se pune na standardnoj kućnoj utičnici, ali zna se da je kod serijskog modela Fluence Z.E. za to potrebno 6-8 sati.

Nemačka kompanija ugradila je u ovaj koncept i sistem nazvan Accelerator Force Feedback Pedal (AFFP). U osnovi, reč je o tome da što se više baterije prazne, povećava se otpor na papučici gasa, čime se vozač upozorava da ima sve manje električne energije na raspolaganju i da treba da vozi ekonomičnije.

Boljoj ekonomičnosti u vožnji doprinose i specijalni Continental pneumatici čiji je otpor kotrljanja dodatno snižen za 10 %, čime je radijus kretanja automobila povećan za 10-ak kilometara.

U Continentalu kažu da je prototip električnog Megana razvijen za oko šest meseci i da je do sada tokom testiranja prešao preko 10.000 km.

Prema njihovim rečima, serijski model nije u planu, a glavni cilj ovog koncepta je razvoj i ispitivanje novih tehnologija koje će se koristiti u budućim vozilima sa nultom emisijom.

Vozili smo Renault Fluence Z.E.

Vesti

BMW M2 stiže polovinom oktobra

Dugo očekivani naslednik modela 1M biće predstavljen 14. oktobra, saznaje BMW Blog. Do tada, ljubitelji BMW-a mogu da vide kako M2 izgleda na nezvaničnim, "špijunskim" fotografijama koje je objavio ovaj sajt.

Vesti utorak 6.10. 11:33 Komentara: 1

Šta vam je bitnije: dizajn ili funkcionalnost?

Dok kupci u Srbiji prilikom nabavke četvorotočkaša pokušavaju da pomire dve često suprotstavljene karakteristike automobila - izgled i funkcionalnost, za racionalne Japance nema dileme. U ovoj dalekoistočnoj zemlji veoma su popularna mala praktična "kei" vozila koja nama izgledaju kao igračke.

Vesti ponedeljak 5.10. 10:56 Komentara: 42
strana 1 od 1055 idi na stranu