Električni Megane

Nemačka kompanija Continental, koja je poznata po proizvodnji pneumatika, predstavila je koncept električne verzije Renaultovog modela Megane.

Izvor:

Ova vest ne predstavlja toliko iznenađenje ako se zna da kompanija Continental osim automobilskih guma proizvodi i električne pogonske sklopove za Fluence Z.E. i Kangoo Z.E.

Koncept električnog Megana takođe je opremljen jednim takvim motorom koji razvija 96 ks i 226 Nm. Uz pomoć ovog elektromotora, automobil od 0-100 km/h ubrzava za 11,9 sekundi.

Motor se napaja električnom energijom iz litijum-jonskih baterija koje se nalaze ispod poda automobila i čiji je kapacitet 18 kWh.

Prema rečima ljudi iz Continentala, automobil sa jednim punjenjem baterija može da pređe do 150 km. U toj kompaniji tvrde da se baterije pomoću opcije brzog punjenja mogu potpuno dopuniti za 2,5 sata.

Iz Continentala nisu saopštili za koliko sati bi se baterije napunile ako se pune na standardnoj kućnoj utičnici, ali zna se da je kod serijskog modela Fluence Z.E. za to potrebno 6-8 sati.

Nemačka kompanija ugradila je u ovaj koncept i sistem nazvan Accelerator Force Feedback Pedal (AFFP). U osnovi, reč je o tome da što se više baterije prazne, povećava se otpor na papučici gasa, čime se vozač upozorava da ima sve manje električne energije na raspolaganju i da treba da vozi ekonomičnije.

Boljoj ekonomičnosti u vožnji doprinose i specijalni Continental pneumatici čiji je otpor kotrljanja dodatno snižen za 10 %, čime je radijus kretanja automobila povećan za 10-ak kilometara.

U Continentalu kažu da je prototip električnog Megana razvijen za oko šest meseci i da je do sada tokom testiranja prešao preko 10.000 km.

Prema njihovim rečima, serijski model nije u planu, a glavni cilj ovog koncepta je razvoj i ispitivanje novih tehnologija koje će se koristiti u budućim vozilima sa nultom emisijom.

Vozili smo Renault Fluence Z.E.

Vesti

Renault Talisman menja Lagunu i Latitude

Po svemu sudeći, osim limuzine Latitude, u istoriju odlazi i Renault Laguna. Umesto dva modela koji poslednjih godina nisu ostvarili dobre prodajne rezultata, francuski proizvođač ponudiće kupcima potpuno novi sedan - Talisman.

Vesti utorak 30.06. 08:12 Komentara: 6

Hyundai Creta - novi mali SUV

Hyundai je u Indiji predstavio novi globalni model koji će se na tržištu takmičiti sa SUV vozilima kao što su Renault Captur, Opel Mokka, Peugeot 2008, Nissan Juke, Mazda CX-3 ili Honda HR-V.

Vesti ponedeljak 29.06. 14:15 Komentara: 14

BMW pokrenuo letnju prodajnu akciju "staro za novo"

U subotu je u BMW salonu u Beogradu održana manifestacija "Dan korišćenih vozila". Tom prilikom predstavnici medija i klijenti upoznali su se sa pogodnostima letnje akcijske ponude - zamene vozila po sistemu staro za novo i 1000 € bonusa za kupovinu novog vozila.

Vesti ponedeljak 29.06. 13:17 Komentara: 3

Poslednji Top Gear sa Klarksonom

U nedelju 28. juna na kanalu BBC 2 emitovana je posednja epizoda serijala Top Gear sa Klarksonom, Hamondom i Mejom. Emisija je sastavljena od neobjavljenog materijala koji je snimljen pre nego što je Džeremi Klarkson dobio otkaz zbog fizičkog napada na producenta a nakon emitovanja, on se izvinio gledaocima zbog načina na koji se sve završilo.

Vesti ponedeljak 29.06. 11:54 Komentara: 23

Kia predstavila restilizovani Cee'd

Nakon tri godine prodaje korejski proizvođač osvežio je drugu generaciju modela Cee'd. Osim kozmetičkih promena, izvršena su i mehanička unapređenja a u ponudu motora uvršten je novi trocilindrični 1.0 litarski turbo-benzinac.

Vesti petak 26.06. 11:26 Komentara: 42
strana 1 od 1020 idi na stranu