Fordov 1.0 EcoBoost motor sa 147ks

Britanski tjuner automobila Superchips uspeo je da iz jednolitarskog motora "izvuče" 147ks.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.08.2012.

10:00

Default images

Od kako je Ford objavio svoje planove da u svoje modele ugrađuje motore male zapremine koji razvijaju neočekivano veliki broj konjskih snaga, naši čitaoci izražavaju sumnje u uspešnost čitavog poduhvata. Pre svega sumnja se u kratak životni vek ovih pogonskih jedinica.

Iako će tačan odgovor dati vreme, naša pozicija je da ipak verujemo u napredak i u razvoj tehnologije. Iste sumnje postoje od kako postoji tehnologija a do sada smo se mnogo puta uverili da se napredak ipak ostvaruje (komon rejl dizel, hibridni pogon, elektromobili).

Podsećamo da Fordov trocilindrični turbo-benzinac standardno razvija 125ks i 168Nm obrtnog momenta (200Nm ako je aktivirana overboost opcija - gas do daske). Ovi motori može se naći u Focusu i u novom B-max-u.

Jedan od glavnih razloga zbog kojeg se kupci širom Evrope odlučuju za ovakve pogonske opcije su poreske olakšice i jeftinije osiguranje u poređenju sa motorima aktuelne tehnologije, veće zapremine, iste snage a veće emisije CO2. Takođe, proizvođač tvrdi da ovakvi motori imaju nisku potrošnju goriva, barem sa benzinom po EU standardima.

Britanski tjuner ipak se posvetio impresioniranju javnosti snagom koju je uspeo da iscedi iz malog motora. Izmenama u radu glavne kompjuterske jedinice snaga je podignuta na 147ks pri 6.169 obrtaja. Obrtni moment podignut je na 227Nm pri 2.656 obrtaja.

U Superchipsu tvrde da povećanje snage neće imati negativan efekat na potrošnju goriva te da će Focus i dalje trošiti 5,0 litara benzina na 100km. Ovakav tretman košta 580 evra i primenjiv je na svim motorima koji su proizvedeni 2012. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: