Cherokee nije prošao "moose test"?

Pogledajte kako izgleda kada legenda padne na "testu severnog jelena".

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 11.07.2012.

10:58

Default images

Švedski automobilski magazin Teknikens Värld tvrdi da je poslednja generacija modela Jeep Grand Cherokee sklona prevrtanju pri nagloj promeni pravca kod izbegavanja prepreke na putu.

Oni su vozeći brzinom od 63,5 km/h izveli manevar poznat kao “moose", odnosno "elk test" ili "test severnog jelena", pri čemu se Cherokee gotovo prevrnuo.

Šveđani su široj automobilskoj javnosti poznati po tome što su 1997. godine prilikom izvođenja istog testa prevrnuli tada novu Mercedesovu A klasu, što je nateralo nemačku kompaniju da izvrši izmene na tom modelu.

Tokom testiranja novog Grand Cherokee-ja nije došlo do prevrtanja vozila, ali je SUV u jednom trenutku bio u kontaktu sa podlogom sa samo dva spoljna točka:



Kako tvrde švedski novinari, testiran je primerak Grand Cherokee-ja za švedsko tržište, u svojoj osnovnoj konfiguraciji. Vozilo je standardno opremljeno 20 inčnim točkovima i pneumaticima dimenzija 265/50, zatim sistemom protiv prevrtanja, kao i ESP-om, ali prema rečima Šveđana ovi sistemi nisu dobro funkcionisali prilikom izvođenja testa.

“Da nije bilo pravovremene reakcije našeg test vozača, vozilo bi se sigurno prevrnulo”, kazao je Daniel Frodin, glavni urednik magazina Teknikens Värld.

Frodin je dodao i da su rezultate testa predočili kompaniji Jeep, ali da tokom dvonedeljne komunikacije nisu od njih dobili objašnjenje zašto se Grand Cherokee ovako ponašao tokom testiranja.

U međuvremenu, vlasnik Jeep-a, grupacija Chrysler, saopštila je da su njihovi inženjeri ispitivali rezultate “testa severnog jelena" i ponovili isti manrevar više puta, ali da nisu došli do istih rezultata kao Šveđani.

Naknadna testiranja magazina Teknikens Värld izvršena su 8. jula u Švedskoj u prisustvu Chryslerovih inženjera. Sa tri Grand Cherokee-ja izvedeno je jedanaest manevara identičnih onom sa video snimka koji je objavio švedski magazin, ali ni jednom se nije desilo da se vozilo ponaša kao na prvobitnom testu, odnosno da se nađe na dva točka.
U Chrysleru tvrde da je kod prvog testiranja Cherokee bio pretovaren i da je to jedini razlog zašto se vozilo gotovo prevrnulo.

Grand Cherokee, kao i sva druga vozila, ima dozvoljenu nosivost koja je jasno naznačena na samom vozilu, ali i u uputstvu za upotrebu. Ako se ona prekorači, vozilo se može ponašati kao na testu koji je sproveo Teknikens Värld, kažu u Chrysleru.

Oni takođe napominju i da manaver koji se izvodi prilikom testa ne kontroliše ni jedna zvanična agencija za sigurnost u saobraćaju niti se koristi za uspostavljanje bilo kakvih zvaničnih sigurnosnih kriterijuma.

Chrysler dodaje i da je Grand Cherokee za svoje sisteme sigurnosti dobio priznanje američkog Instituta za bezbednost na putevima, što dokazuje da je reč o potpuno sigurnom vozilu.

Pročitajte o nagradi za bezbednost koju je dobio novi Grand Cherokee.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: