Novi Renault Clio

Renault je u utorak 3. jula objavo prve fotografije i tehničke detalje četvrte generacije popularnog modela Clio. Svetska premijera ovog automobila zakazana za septembar 2012. godine i sajam automobila u Parizu.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 03.07.2012.

18:24

Default images

Dvadeset dve godine nakon pojavljivanja pre verzije i posle više od 11,5 miliona prodatih primeraka u dosadašnje tri generacije, pred nama je potpuno novi Clio.

Sa aspekta dizajna, ovaj automobil je značajan jer je to prvi serijski model za čiji izgled je u potpunosti zaslužan glavni dizajner Renaulta, Holanđanin Laurens van den Acker, koji je u kompaniju stigao 2009. godine iz Mazde.
Novi Clio zbog toga nosi pečat Renaultovog savremenog stilskog izraza čiji su elementi prethodno viđeni na nekim konceptnim vozilima kao što su DeZir, Captur, Frendzy i R-Space.

Renaultov bestseler u klasi predstavljen je u verziji sa 5 vrata. Poput nekih prethodnih modela drugih proizvođača i Renault je primenio rešenje skrivene kvake zadnjih vrata koja se nalazi u C stubu.



Francuski proizvođač za sada nije objavio dimenzije, ali je saopšteno da je novi Clio niži i širi od prethodnika, a posebno se naglašava da je ova verzija u proseku za oko 100 kg lakša od prethodne.
Na prednjem delu automobila dominira centralno postavljeni znak Renaulta, dok su u maski hladnjaka sakrivena dnevna LED svetla.

Unutrašnjost je značajno unapređena, tako da će kupcima kao opcija biti ponuđen R-Link multimedijalni sistem sa ekranom dijagonale od sedam inča, TomTom navigacijom i mogućnošću povezivanja sa internetom.
Sve verzije novog modela imaće kao standard fabrički audio sistem sa Bluetooth i USB konekcijama.

Veliku pažnju Renault je posvetio personalizaciji automobila, pa će tako kupci moći da biraju između brojnih kolornih šema i detalja, kako na spoljašnjosti, tako i u enterijeru vozila.
Kada se pojavi na tržištu u jesen 2012, novi Renault Clio biće dostupan samo sa dva motora. Benzinsku verziju pokretaće novi 0.9 litarski trocilindrični turbo-punjeni Energy TCe agregat sa 90 ks i 135 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

Prosečna potrošnja benzinca iznosiće 4,3 l/100 km, a CO2 emisija 99 g/km.

Dizelaš će biti opremljen 1.5 litarskim dCi motorom, takođe sa 90 ks. Ova verzija prema fabričkim podacima trošiće svega 3,2 litra goriva na 100 km.
Početkom 2013. godine, paleta motora biće dopunjena 1.2 litarskim četvorocilindričnim turbo-benzincem sa 120 ks i 190 Nm, koji će u standardnom paketu biti uparen sa novim šestostepnim menjačem sa duplim kvačilom.

U Renaultu kažu da nisu zaboravili ni visokoperformantni Clio RS koji će biti predstavljen u mesecima koji slede, a ispod haube će se nalaziti 1.6 litarski turbo-punjeni motor koji će razvijati oko 200 ks.

Novi Renault Clio proizvodiće se u fabrikama ove kompanije u Francuskoj i Turskoj.

Više fotografija novog Renaulta Clio možete pogledati u našoj Galeriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: