Od trkačke staze do serijskih auta

Znamo da se mnogi automobilski sistemi prvo testiraju na trkačkim stazama pa tek onda dolaze u serijske modele.Tako je Audi u svoj trkački R18 prvi put instalirao digitalnu kameru i displej koji će zameniti ogledalo na unutrašnjem retrovizoru automobila.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 29.05.2012.

17:36

Default images

U Audiju kažu da je sistem osmišljen tako da smanji nivo stresa kod vozača i da mu pomogne tokom vožnje, a sastoji se od ultralake digitalne kamere koja je instalirana na krovu automobila i AMOLED ekrana koji je postavljen na poziciju gde se inače nalazi ogledalo unutrašnjeg retrovizora.

Kamera je usmerena na prostor iza vozila, a slika se prikazuje se na displeju.

Prvi čovek Audija zadužen za auto-moto sport, dr.Volfgang Ulrih (Wolfgang Ullrich), kazao je da su u tom odeljenju testirali kameru u različitim dnevnim i noćnim uslovima i da je pokazala odlične rezultate.

“Čak i kada se iza vas u noćnoj vožnji nalazi automobil sa uključenim dugim svetlima, slika automobila na ekranu je jasna”, objašnjava Ulrih.
Audi je ovaj sistem već testirao na prototipu modela R8, a novi retrovizor biće prvi put upotrebljen na trkačkom modelu R18 koji će učestvovati na trci 24 sata Le Mana.

Pratićemo da li će novi Audijev sistem uspeti da pronađe svoj put od trkačke staze do ulice i serijskih automobila.

Pogledajte reklamu za nove Audijeve LED farove.

Pročitajte o novom Audiju S3.

Pročitajte nastavak priče o Audijevoj novoj vrsti retrovizora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: