Passat: 2.617 km bez dopune gorivom

Volkswagen Passat postavio je novi svetski rekord u dužini pređenog puta sa samo jednim rezervoarom goriva. Model Passat 2.0 TDI SE za američko tržište prešao je bez dosipanja goriva 2.617 kilometara.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 09.05.2012.

09:46

Default images

Ovaj rezultat postigli su supružnici Džon i Helen Tejlor (John i Helen Taylor), koji su svoje putovanje Passatom sa punim rezervoarom započeli 3. maja u Hjustonu, da bi na cilj u Sterling, u Virdžiniji, stigli dva dana kasnije.

Kako bi test bio što realističniji, u automobil je pored vozača i suvozača dodato i 55 kg prtljaga, a vožnja se odvijala po danu.

Supružnici su se smenjivali za upravljačem i nisu vozili duže od 14 sati dnevno.
Passat TDI kojim su oborili rekord opremljen je 2.0 litarskim TDI motorom od 140 ks i šestobrzinskim ručnim menjačem.

Prema fabričkim podacima, ovaj automobil na autoputu prosečno troši 5,5 litara dizela na 100 km, a prilikom postavljanja novog rekorda Džon i Helen uspeli su da ostvare rezultat od 2,8 l/100 km.

Inače, ovaj bračni par redovno učestvuje u sličnim događajima širom sveta, pa su tako do sada uspeli da postignu preko 90 različitih rekorda na polju ekonomične vožnje.

Prethodni rekord u dužini pređenog puta sa samo jednim rezervoarom takođe je držao Volkswagen Passat, u evropskoj verziji, sa 1.6 BlueMotion dizel motorom, a iznosio je 2.457 km.

Vozili smo VW Passat 2,0 TDI BlueMotion.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: