Tesla Model X za 2013. godinu

Tesla Motors predstavio je novi automobil – Model X. Iz ove kompanije kažu da je reč o modelu koji u sebi kombinuje funkcionalnost MPV vozila sa stilom jednog crossovera.

Automobili

Izvor: B92

Nedelja, 12.02.2012.

11:13

Default images

Model X imaće u opciji pogon na svim točkovima, a u njega će moći da se smesti sedam putnika u tri reda sedišta.

Vozilo dugačko 4.979 mm prepoznatljivo je po nekoliko interesantnih i neuobičajnih detalja, kao što su dva prtljažnika (po jedan napred i pozadi) i 17 inčni ekran osetljiv na dodir, koji zauzima čitavu centralnu konzolu i preko koga se kontrolišu praktično sve funkcije u unutrašnjosti automobila.
Najinteresantnija je konstrukcija zadnjeg para vrata, koja se otvaraju vertikalno.

U pitanju su takozvana “galebova krila”, ili kako su ih u Tesli nazvali “krila sokola” (Falcon Wings).

U kalifornijskom proizvođaču kažu da su ova vrata projektovana tako da se mogu ovoriti i na na najužim parking mestima, pri čemu putnici koji ulaze na zadnja sedišta “ne moraju da se penju u vozilo – dovoljno je samo da zakorače u njega”.
Osnovna verzija Modela X opremljena je električnim motorom koji se napaja iz baterija od 60 ili 85 kWh, a snaga se prenosi na zadnje točkove.

U opciji je i varijanta sa dva motora, u kombinaciji sa jačom baterijom, a u tom slučaju Model X dobija pogon na svim točkovima, 50 odsto veći obrtni moment i ubrzanje 0-100 km/h za manje od 5 sekundi.

Tesla je za sada predstavio samo prototip verziju Modela X, dok je serijska proizvodnja najavljena za kraj 2013. godine.

Iz ove kompanije su saopštili da će se cena u SAD kretati u okviriima od 67.400 do 77.400 dolara.

Pročitajte o planovima Tesla Motorsa za proizvodnju novih modela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: