U 33 zemlje bez “zelenog kartona”

Vozačima iz Srbije od 2012. godine neće biti potreban takozvani "zeleni karton" za osiguranje motornih vozila za putovanje u 33 zemlje Evrope.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 20.12.2011.

17:52

Default images

Generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije (UOS), Vladan Manić, kaže da se ta odluka odnosi na 27 zemalja članica Evropske unije, Švajcarsku, Norvešku, Island, Andoru, Hrvatsku i Crnu Goru.

"Mi smo se za to kvalifikovali u maju ove godine, na godišnjoj skupštini Biroa zelene karte. U međuvremenu smo potpisivali sporazume sa svim zemljama i čekali saglasnost Evropske komisije", podsetio je Manić.

"Evropska komisija dala je saglasnost da se Srbija priključi sistemu multilateralnog sporazuma i to je objavljeno u Službenom glasniku EU 22. novembra 2011. godine", dodao je Manić.

"To, praktično, znači da od 1. januara 2012, osim redovne polise osiguranja, koju vlasnici vozila već poseduju, i registarskih tablica, nije potrebno ništa od dokumentacije u vezi sa vozilom", objasnio je generalni sekretar UOS-a.

Od ostalih zemalja u okruženju, za putovanje u Makedoniju i Bosnu i Hercegovinu i dalje će biti neophodan “zeleni karton”, s obzirom da ove zemlje nisu potpisnice evropskog multilateralnog sporazuma, niti Srbija sa njima ima sklopljen bilo kakav bilateralni sporazum.

Manić je napomenuo da je Srbija uspela da produži sporazum sa Crnom Gorom, tako da će on nastaviti da važi od 1. januara 2012. godine, što znači da ostaje isti režim kakav je bio i do sada, odnosno, naše redovne polise važe u Crnoj Gori, a crnogorske važe u Srbiji.

Izvor: B92, Tanjug

Pogledajte kolike su kazne u zemljama EU?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: