Mazda CX-5 sa novom vrstom čelika

Mazda, prva među svetskim proizvođačima automobila, počinje da primenjuje čelik čvrstoće od 1.800 MPa na novom kompaktnom SUV modelu CX-5. Novi materijal biće korišćen u poprečnim nosačima prednjeg i zadnjeg branika.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 07.10.2011.

13:20

Default images

Smanjenje ukupne težine vozila važan je faktor za smanjenje potrošnje goriva i emisije izduvnih gasova. Mazda je već kod konstrukcije redizajniranog modela Mazde 2 uvela primenu lakih matrijala. Zahvaljujući tome, težina vozila smanjena je čak 100 kilograma u odnosu na prethodnu verziju modela.
Na novom CX-5 (na našem tržištu pojaviće se u proleće 2012. godine) prvi put su upotrebljene komponente od ultra-čvrstog čelika od 1.800 MPa, koji proizvode firme Sumitomo Metal Industries, Ltd. i Aisin Takaoka Co., Ltd. Od ovog čelika izrađeni su poprečni nosači ugrađeni u prednji i zadnji deo karoserije iza branika, sa funkcijom da maksimalno ublaže posledice sudara.

Novi nosači su čvršći za 10% i lakši 4,8 kg od do sada primenjivanih, a razvijeni su u okviru nove Mazdine SKYACTIV tehnologije, koja kombinuje smanjenu težinu uz veliku čvrstoću i povećanu bezbednost. U Mazdi tvrde da ova tehnologija, koja podrazumeva i nove motore, menjače, karoseriju i šasiju, čini CX-5 modelom sa najboljim vrednostima u svom segmentu kada je reč o potrošnji, emisiji izduvnih gasova i bezbednosti.

Prosečna potrošnja kod 2,2 litarskog dizel motora SKYACTIV-D snage 110 kW/150 KS iznosi 4,5 litra na 100 kilometara, uz emisiju CO2 od 119 g/km, čime CX-5 već ispunjava granične vrednosti za Euro 6 standard. Novi 2,0-litarski benzinac od 121 kW/165 KS SKYACTIV-G kod modela CX-5 troši samo 6,0 litara goriva na 100 km (CO2 emisija 139 g/km). Oba modela su u kombinaciji sa 6-ostepenim menjačem i prednjim pogonom.

Pročitajte vest o predstavljanju Mazde CX-5 na sajmu automobila u Frankfurtu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: