"Niski start" za novu prvu pomoć

Vlasnici 1,7 miliona registrovanih automobila i motocikala od 19. septembra obavezni su da imaju nove komplete prve pomoći po propisanom standardu SRPSZ.B2.001, a ukoliko se ogluše o ovu obavezu od 1. oktobra predviđene kazne će se kretati od 5.000 do 600.000 dinara.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 08.09.2011.

08:36

Default images

Prva pomoć moraće da se menja na svakih pet godina, a ukoliko je u svom vozilu ne budete imali kada vas zaustavi policija, moraćete da platite kaznu od 5.000 dinara, ako ste fizičko, i od 60.000 do 600.000, ako ste pravno lice.

Ukoliko određenom medicinskom sredstvu istekne rok trajanja, vozači će moći da ga zamene ispravnim proizvodom i ceo set će se smatrati važećim. "Bitno je da su sva sredstva u kutiji na broju i da su ispravna, tj. da imaju odgovarajući rok trajanja, bez obzira na datum naveden na kutiji", objasnio je tada Jovanović.

"Kompanija Galenika, pored gotovih kompleta prve pomoći, obezbedila je u dovoljnoj meri i snabdevaće tržište svim pojedinačnim elementima koji se nalaze u kompletima", izjavila je nedavno Bojana Janković, PR kompanije Galenika.

Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Stojadin Jovanović je u izjavi za Tanjug pozvao vozače da ispune tu obavezu i podsetio da je u 2010. njena primena bila odložena za godinu dana.

Načelnik Uprave saobraćajne policije pukovnik Dragiša Simić je ranije rekao da će policija od 1. oktobra početi da kažnjava za nepoštovanje te obaveze.

"Saobraćajna policija će u početku, kao i do sada kada su novi saobraćajni propisi u pitanju, samo kontrolisati i upozoravati vozače na nepravilnosti", rekao je Simić.

Cene kompleta variraju u zavisnosti od prodajnog mesta, a uglavnom se kreću oko 2.000 dinara. Članovi Auto-moto saveza Srbije mogu da ga kupe sa popustom i na odloženo plaćanje.

Reč je novim kompletima prve pomoći čiji je sadržaj odobrila Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije.

Saznajte sve o kompletima za prvu pomoć

Da li ste nabavili prvu pomoć?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

88 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: