VW: Alfu bismo digli na noge

Predsednik nemačkog Volkswagena (VW) Ferdinand Pih izjavio je da bi najveći evropski proizvođač automobila mogao da poveća godišnju prodaju robne marke Alfa Romeo za skoro četiti puta, ako se sadašnji vlasnik, italijanski FIAT, odluči za prodaju "potcenjenog brenda".

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 01.03.2011.

08:16

Default images

U narednih pet godina, VW bi mogao podići prodaju italijanskog brenda luksuznih automobila na skoro 400.000 automobila, kazao je Pih na predstavljanju VW modela na Sajmu automobila u Ženevi.

Izvršni direktor FIAT-a Serđo Markione, međutim, za sada odbija da proda Alfu Romeo, u nadi da će slavni brend ponovo povratiti stari sjaj.

"Volkswagen ima vremena i strpljivo čeka da kupi Alfu", kazao je Pih uoči zvaničnog otvaranja Sajma koji će trajati od 3. do 13. marta.

Brend Alfa Romeo je 2010. godine obeležio vek postojanja povećanjem obima prodaje za 10 odsto, ali je uspeo da isporuči svega 112.000 vozila. Proizvođač modela MiTo i Giulietta godinama bezuspešno pokušava da poveća prodaju na 300.000 vozila.

U jednom od poslednjih intervjua, direktor FIAT-a Markione je izjavio da je Alfa "izgubila novac u sedam godina od kada se našla u vlasništvu FIAT-a". On je dodao da "nije siguran da li će Alfa ikada stvarno biti profitabilna".

Pih je na sajmu u Ženevi potvrdio da VW nema plan povećanja udela u nemačkom proizvođaču kamiona MAN i da se VW ne bavi pitanjem nezavisnosti kompanija MAN ili Scanije, u kojoj takođe drži deo akcija.

Izvršni direktor VW Martin Vinterkorn kazao je da je prodaja grupe Volkswagen porasla 16 odsto u prva dva meseca ove godine, na oko 1,2 miliona vozila.

Uprava VW potvrdila je da je kompanija preuzela 8,2 odsto glasačkih prava firme "SGL karbon", koja saradjuje sa BMW-om na izradi lakih materijala za automobilske delove.

Markione: Dalje ruke od Alfe!

Pratite najnovija dešavanja i premijere na Sajmu automobila u Ženevi

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: